Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändarskribent påpekar: "Alliansen som klubbade igenom outsourcing – privatisering av skattefinansierad verksamhet"

/

Annons

Alliansens misstroende mot tre statsråd i regeringen på grund av skandalen inom Transportstyrelsen ger mig anledning att skriva enbart på grund av ordet ”outsourcing.”

1991 klubbade Allianspartierna införandet av en ekonomisk styrmodell, NPM, New Public Management, utan föregående offentliga debatt. Inte ett enda ord om denna genomgripande samhällsförändring i valrörelser. Och inget parti röstade emot införandet av styrmodellen.

NPM innebär att all skattefinansierad offentlig sektor ska drivas som en samling privata företag, med det yttersta målet att gå med vinst. Välfärdens kärnverksamheter i stat, kommuner och landsting ombildades till bolag och genom detta påbörjades uttag av vinster i välfärden som skattebetalarna sannolikt är omedvetna om.

Vinster som görs i primärkommunala och landstingskommunala bolag redovisas inte offentligt. Kommun- och landstingspolitiker redovisar minusresultat år efter år och flera skattehöjningar sker under årens lopp. Avgifter införs som höjs regelbundet. Folktandvårdens prisökningar är väl kända.

■■ För fler insändare, klicka här.

Patientavgifter via skattepengar subventioneras hos privata läkare, tandläkare och sjukgymnaster. Konsulter anlitas i förekommande fall mot höga ersättningar. Stafettläkare anlitas via bemanningsföretag.

Inte förrän 2013 kommer avslöjanden om hur välfärdssektorn dräneras på pengar via Maciej Zaremba artikelserie i Dagens Nyheter. Samma år publiceras essän ”Den tysta revolutionen” av professorn och forskaren vid Göteborgs universitet, Jens Stilhoff Sörensen.

Den skattefinansierade sektorn är privatiserad, ”outsourcad” i organisatorisk bemärkelse.

Konsekvenserna är uppenbara för skolor som inte har råd med läromedel, BB som stängs och sjukhus som läggs ned. Antalet vårdplatser i särskilda boenden för äldre har minskats till ett minimum.

Pensionspengar har använts för att täppa igen ”slukhål” och landet har i dag undernärda äldre, äldre som svälter och fattigpensionärer. Ordet ”outsourcing” fick den största betydelse när sekretessbelagda uppgifter på Transportstyrelsen lämnades till utländska företag, allt i syfte att spara pengar på verksamheten så att fortsatt höga löner och slösande av skattemedel kan fortgå i skattefinansierad ”privatiserad” sektor.

EVA GIDLUND

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons