Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen mer ska gömmas och glömmas

Annons

Grunderna i jobb- och utvecklingsgarantin är rätt. Det har funnits kritik mot insatsen och Alliansen har gått fram med flera initiativ för att förbättra jobb- och utvecklingsgarantin. Bland annat handlar det om ökade resurser för fler arbetsförmedlare, högre kvalitet i insatserna och ökade möjligheter till praktik och arbetsmarknadsutbildning.

Idag befinner sig omkring 30 000 svenskar i sysselsättningsfasen. I genomsnitt har deltagarna i fasen varit arbetslösa i åtta år, en femtedel i mer än tio år. Fyra av tio är 55 år eller äldre. Lika många har någon form av arbetshandikapp. Vi talar alltså om människor som står långt, långt från arbetsmarknaden. Vägen tillbaka är lång, men knappast omöjlig. Den som vill och kan ska ges möjlighet till arbete. Att får en chans att komma ut på arbetsmarknaden och visa vad man går för, skaffa sig erfarenheter och referenser är målsättningen med sysselsättningsfasen.

Oppositionen vill avskaffa sysselsättningsfasen och ersätta den med fullt subventionerade jobb – men enligt deras egen budget inte till alla som befinner sig i sysselsättningsfasen. Fasen ska stängas – det är det enda viktiga enligt oppositionen. Det som inte lyfts fram i debatten är att arbetsgivarna idag har möjlighet att få 85 procent om man anställer en person som varit långtidsarbetslös . Trots denna subvention är det svårt att finna arbetsgivare som vill ta emot människor i sysselsättningsfasen.

Åtta av tio deltagare i sysselsättningsfasen är nöjda med insatsen och upplever att de efter år av osynliggörande äntligen funnit en plats i en arbetsgemenskap. Att 15 procent av deltagarna i sysselsättningsfasen går vidare till jobb eller utbildning är inget dåligt resultat, givet förutsättningarna.

Socialdemokraterna är svaret skyldigt om vad som händer med de 15 000 människor som ska lämna sysselsättningsfasen. Ska de hamna i samma situation som när Socialdemokraterna senast satt vid regeringsmakten – ska de återigen förtidspensioneras för att osynliggöras i arbetslöshetsstatistiken?

Lena Asplund (M)

Riksdagsledamot från Västernorrland

Jenny Petersson (M)

Riksdagsledamot i Arbetsmarknadsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons