Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen gårdsförsäljning av alkohol

Annons

Emil Källström för en aktiv kamp gör att gårdsförsäljning av alkohol skall bli möjligt i framtiden. I Örnsköldsviks Allehanda den 26/11 publiceras en insändare med rubriken "Gårdsförsäljning förenligt med minskat alkoholmissbruk".

För det första vill vi understryka att vi är mycket positiva till gårdsförsäljning av andra produkter som respektive gård odlar. Sverige och Örnsköldsvik gynnas av många entreprenörer och en aktiv landsbygd. Tillsammans med många andra Nolaskogsare är vi stolta över att Örnsköldsvik utsetts till Årets Landsbygdskommun av Hela Sverige skall leva.

Däremot är vi övertygade att gårdsförsäljning av alkohol kommer att innebära ökat alkoholmissbruk. Emil Källström menar att EU godkänner gårdsförsäljning, utan att det påverkar monopolet i form av systembolaget.

Gårdsförsäljning av alkohol strider mot EU-rätten, detta har två statliga utredningar konstaterat, och det hävdar även kommissionen när det gäller försäljning av "gårdslikörer" i Finland.

Gårdsförsäljningsutredningen konstaterar. "Gårdsförsäljning kan inte begränsas till alkoholdrycker som har tillverkats på den egna gården i Sverige. En ordning där gårdsförsäljning av alkoholdrycker förbehålls inhemskt producerade alkoholdrycker och hindrar utländskt producerade alkoholdrycker från att på samma villkor nå den svenska konsumentmarknaden. En sådan ordning innebär i vart fall ett indirekt gynnande av inhemska alkoholdrycker framför utländska sådana och därmed en faktisk diskriminering av utländska produkter"

Följaktligen kan man, om Sverige skulle tillåta gårdsförsäljning utan att samtidigt avveckla Systembolaget, utgå från att de skulle uppmärksammas av Europeiska Kommissionen och det är mycket osäkert, hur man skulle ställa sig. Även om gårdsförsäljning kan accepteras i Finland, är de inskränkningar som gäller där sådana att de svårligen skulle kunna tillämpas i Sverige." Emil Källström är beredd att ta risken att hota Systembolaget, vilket vi inte är. När det gäller Finland hade de ju gårdsförsäljning före sitt inträde i EU, vilket är den stora skillnaden.

All forskning visar att tillgängligheten och priset är de viktigaste instrumenten för att begränsa alkoholkonsumtion. En ökad alkoholkonsumtion innebär på sikt ett ökat alkoholmissbruk.

Emil är stolt över en riksdagsmotion där gårdsförsäljning av alkohol skall bli tillåtet. Han skriver att han ej har hela regeringen bakom sig. I denna fråga backar vi upp majoriteten av den borgerliga regeringen, och säger nej till gårdsförsäljning av alkohol.

Tillsammans skall vi arbeta för en minskad alkoholkonsumtion genom:

• Begränsad tillgänglighet och behålla systembolaget

• Höga alkoholpriser, vilket innebär att alkoholskatten bör höjas

• Ökad kunskap kring alkohol- och andra drogfrågor

• Flera alkoholfria miljöer

Christina Karlsson

Riksdagsledamot (s)

Olle Häggström

Aktiv socialdemokrat

och IOGT-NTO:are

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons