Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför nationellt fritidskort för alla ungdomar

Annons

Psykisk ohälsa, kriminalitet och missbruk bland unga måste motarbetas med politiska satsningar, strategiskt arbete och forskning. Det är nyckeln för att lyckas. Samhället har ibland ägnat sig åt direkt kontraproduktiva åtgärder. Att skapa särskilda klasser för elever med speciella behov stärker exempelvis utanförskapet. Man tränas i att vara avvikande och blir än mer utsatt.

För att skapa långsiktigt hållbara resultat måste det förebyggande arbetet definieras till konkreta åtgärder. Det är viktigt att utgå från forskning och beprövad erfarenhet. Inom det sociala området har det historiskt sett i hög grad byggt på vad man lokalt har trott varit bra snarare än vad som har varit dokumenterat verkningsfullt.

Forskning visar tydligt på att det är insatser som når ut brett som ger störst effekt. Genom att erbjuda en bra skola där elever trivs och öka aktiviteten i föreningsaktiviteter når vi bäst resultat.

Därför tror Centerpartiet att en väg framåt är att skapa drivkraft för att fler ungdomar blir aktiva i föreningslivet. Forskning visar att ungdomar som är organiserade i föreningsaktiviteter trivs bättre i skolan och i mindre grad får problem med psykisk ohälsa, kriminalitet och missbruk. Vi vill därför göra det enklare och billigare att vara aktiv i föreningslivet.

Centerpartiets förslag för att genomföra detta är att införa ett nationellt fritidskort.

Nationella fritidskort (Frístundakort) har funnits på Island sedan 2005.

Syftet med fritidskortet är att skapa möjlighet för fler barn och ungdomar att vara aktiva inom kultur och idrott, genom en statligt finansierad fritidspeng. På Island får alla barn mellan 6-18 år 1250 kr/år som subvention för organiserade fritidsaktiviteter. Ungdomarna har egenmakt att styra vilka aktiviteter som pengarna skall gå till. Köpkraften skapar möjligheter för föreningar att växa och utvecklas.

Kortet skapar även möjlighet till ett mer jämställt och könsneutralt föreningsliv där alla ungdomar har bättre förutsättningar att vara med. Det ställer så klart krav på föreningslivet. Föreningarna måste kunna visa på en seriös organisation med kvalificerade ledare. Via fritidskortet skapas bättre ekonomiska förutsättningar att utbilda fler och bättre ledare.

Kortet blir en pusselbit i arbetet med att minska barnfattigdomen och utjämna socioekonomiska skillnader. För Centerpartiet är det egentligen ganska enkelt - en tidig insats är nästan alltid bättre än en sen insats. I slutändan handlar det förebyggande arbetet om egenmakt, frihet och sunt bondförnuft.

Rasmus Persson

kommunalråd (C) i Örebro och ledamot i Centerpartiets välfärdsgrupp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons