Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ideologiskt förblindade politiker

Annons
Ideologiskt förblindade politiker

Lilli-Ann Forsberg är politisk sekreterare i ett parti som åtminstone för något år sedan ville avskaffa landstingen, och som konsekvent motsätter sig all form av regionalt självstyre.

"Vi vill sätta fokus på kärnverksamheten", skriver hon. "Moderaterna står för klara, raka, tydliga grepp i landstingspolitiken" (O, heliga enfald).

Och vem har bestämt vad kärnverksamheten ska vara? Just så jobbar propagandister, man konstruerar ett ord: "kärnverksamheten", och resonerar kring det! Jag tror det kallas "cirkelargumentation".

På länsmuseet (1998-2001) talade vi ofta om det negativa tryck som utövades mot oss från visst politikerhåll... Tack vare uteblivna medel har jag nu fått sluta min anställning, trots att jag under dryga tre år bedrivit ett mycket framgångrikt projekt; som emanerat uppdrag från andra län om många hundra tusen kronor, gett ökad turism och dito omsättning till stu-dieförbunden med mera. Just nu är intresset för samiskt kulturarv, som jag sysslar med, större än någonsin tillförne i såväl Hälsingland som Medelpad och Ångermanland.

Landstinget är den i särklass äldsta av landets institutioner; leder sin historia bak till folklandens grå förflutna för 1500 år sedan. De moderna landstingen inrättades i medio 1800-talet, och skulle verka för länens utveckling. Mest handlade det då om jordbruk.

Nya tider ger nya behov och på senare tid har, som vi vet, landstinget mer sysslat med sjukvård och liknande: det är nu dock inget naturgivet att det ska vara så. Visst kan Västernorrland nischa sig som ett Sveriges Florida, där gamla kan komma i strida strömmar och låta sina höfter opereras. Det är gott och väl, men det blir ju ingen särskild utveckling av det. Sjukvård kräver forskning för att gå framåt! Av andra sektorer som närs av forskning kan exempelvis industrin, miljön, turismen, humaniora nämnas.

Det de av ideologi förblindade politikerna, som nu senast L-A Forsberg och ideligen Jacomina Beertema gör, är att på ett "gammfolkspopulistiskt" och kortsiktigt sätt vädja till förenklad enfald: Man kritiserar landstingets forskningssatsningar, vilka ju bland annat möjliggör för landstingsanställda att slutföra sina doktorsavhandlingar och därmed höjer utbildningsnivå och allmän yrkeskompetens i länet! Vill man att länet i likhet med övriga Norrland ska fortsätta blöda, dräneras och åderlåtas på ung frisk kraft till södra Sverige, då ska man gå på Forsbergs & Beertemas linje. Allmänt anbefalles att läsa landstingets historia!

Vad som däremot är viktigt, är att kritisera enskilda snedsteg som till exempel det elefantsjuka industrisamhällets kulturarv med sin miljonrullning till synes utan motsvarande stöd bland vare sig vanligt folk eller museibranschen; att sätta ljuset på maktmissbruk och slöseri i offentlig (och privat) sektor. Men att hacka på all offentlig modern musei-, kultur- och kanske värst av allt: forskningsverksamhet, det är att hamna riktigt snett. Utan oberoende kultursektor ligger totalitarismen och stöveltrampen nära på lur...

När Beertema på personangreppsvis mot redaktion hånar den historiska kokbok Länsmuseet nyss producerat (ett fantastiskt verk, anser jag), då har empatistörningarna i dagens krackelerade folkhem getts ett ansikte.

Jag anser att nämnda extrema högeryttringar gräver demokratins grav (och för egen och många andra före detta länsmuseianknutna högkompetenta människor ställer folk på bar backe, utan jobb och med reducerade försörjningsmöjligheter). Alla är sig själv närmast - men att upphöja egoismen till politisk ideologi ("mer pengar till min sektor", "medel till vård, för jag börjar bli gammal") och fjäska för en åldrande förtiotalistgeneration, känns inte som vad vårt län eller land behöver! Låtom oss utveckla länet och i stället för att jaga folk härifrån, locka hit folk !

Rolf Peter Ericson

Historiker, Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons