Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur tänker landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd?

Annons

Nämnden lägger ned landstingets Rehab i Sollefteå, förmodligen den bäst fungerande avdelningen i länet. Jag har svårt att tänka mig något som kan fungera bättre. Det råder en mycket fin anda där. Personalen är omtänksam, hjälpsam och visar stort engagemang . Gymnastiklokalen är stor och har plats för många olika redskap vilket gör det möjligt för alla patienter att träna på för dem lämpligt sätt. Varje morgon är det enskild träning, varje eftermiddag gemensam sittgymnastik. Jag har varit där en längre tid och har sett hur mycket bättre många blivit efter denna träning. När man lämnar rehab mår man i de flesta fall betydligt bättre fysiskt och psykiskt än när man kom dit och blir troligen mindre vårdkrävande i fortsättningen.

Om nu landstinget anser sig tvunget att flytta rehab borde man finna en bättre lokal än våning sju i sjukhuset. Jag tillbringade åtta veckor där sommaren 2010, då Sollefteå kommuns korttidsboende fanns där och jag kunde konstatera att de lokalerna är ytterst olämpliga: en liten gymnastiksal där det varken finns plats för de redskap som krävs eller för gemensam sittgymnastik, inga möjligheter att komma ut, inte ens en balkong.

Försök finna en bättre lokal på marknivå och med tillräckligt stort träningsutrymme!

Dessutom minskar man antalet platser från 20 till 10. Hälso- och sjukvårdsnämnden torde vara medveten om att det kommer att bli allt fler äldre i länet som kan behöva rehabilitering efter t.ex. stroke och frakturer. Vore det inte bättre att stämma i bäcken än i ån och se till att så många som möjligt blir rehabiliterade på ett effektivt sätt. Ansvariga politiker borde inse att framförhållning är viktig.

Jag vill påpeka att jag talar för många patienter på rehab. Vi diskuterade ofta frågan och alla var lika upprörda över beslutet att flytta rehab till sjukhuset.

Till sist: hur kan man behandla undersköterskorna på det sätt ni gjort? Den 13 november visste ingen vad som kommer att hända dem efter den 3 januari.

Barbro Holmbäck, Sollefteå

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons