Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur långt ska det behöva gå inom vården innan en utredning görs?

/
  • Att två sjukhus kunnat undgå att ställa rätt diagnos är ytterst anmärkningsvärt, skriver skribenten.

Annons

Angående "Anna, 4 år, dog i cancer – sjukvården missade en stor tumör: "Helt fruktansvärt"

I media har vi fått ta del av den tragedi som familjen Allemann fått uppleva. Deras 4-åriga dotter dog efter en serie uppseendeväckande omständigheter i vården som det är svårt att förstå. Att två sjukhus kunnat undgå att ställa rätt diagnos är ytterst anmärkningsvärt. Det leder tankarna till undermålig kompetens på de båda sjukhusen. Om det nu skulle vara så borde väl ren självbevarelsedrift ha lett till fortsatt undersökning på Sundsvalls sjukhus men inte heller det fungerade. Att inte utföra en röntgen av magen som föräldrarna begärde tyder på ytterst allvarliga brister som gränsar till ren nonchalans.

Läs även: Rop på hjälp: "Stressigt och tungt ta hand om allt sjukare äldre – hemtjänstens personal vanvårdas"

Efter alla turer inom Landstinget kan det finnas skäl att en opartisk arbetsgrupp gör en grundlig utredning där professionen måste få komma till tals. Inte bara angående dödsfallet utan även hur Landstinget med nuvarande organisation och arbetssätt klarar av sitt uppdrag.

Vi är många som uttrycker djup medkänsla men också bestörtning över det som inträffat. Vi hoppas att familjen, trots det inträffade, kan och vill stanna i Sverige.

Att klandra någon enskild person leder ingenvart däremot måste Landstingets organisation och arbetssätt granskas och konstaterade fel måste rättas till. Kvalitetstänkandet måste genomsyra all verksamhet som Landstinget bedriver.

Klas Viberg

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons