Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högstadium återvänder till Långsele

/
  • Under socialdemokraternas ledning centraliserades tre skolors högstadie elever till Vallaskolan, skriver debattörerna.

Annons

Närodlad politik innebär att makten finns nära människan, att man kan bo och leva i hela kommunen och att samhällsservicen finns utsprid på samtliga orter i kommunen inte enbart i Sollefteå stad. 

När högstadiet i Långsele hotades av nedläggning för några år sedan tog Centerpartiet i Sollefteå kommun upp kampen för högstadiet, vi trodde på Långsele då och vi tror på Långsele nu. Vi förlorade dock kampen och majoriteten med Socialdemokraterna i spetsen lade ner Långsele högstadium. Tillsammans med högstadieeleverna på Nipanskolan centraliserades då samtliga tre skolors högstadie-elever till Vallaskolan. Nu ser vi effekten av ovanstående beslut. Detta tillsammans med yngre årskullar och övriga verksamheter på skolan har gjort situationen på Vallaskolan ohållbar. En "delning av Vallaskolan" diskuteras nu därför av både politiker och tjänstemän i kommunen. 

Centerpartiet vill i denna delningsprocess lyfta in Långsele som ett möjligt alternativ att öppna det "andra" högstadiet i, efter delningen. Centerpartiet i Sollefteå kommun skickade därför in en motion till kommunfullmäktige i juni i år, där vi uppmanar kommunstyrelsen att skyndsamt uppdrar till förvaltningen att i samband med utredningen av "delningen av Vallaskolan" även grundligt utreda möjligheten och förutsättningarna för att åter öppna ett högstadium i Långsele. Tiden går och vi i Centerpartiet vill se verkstad.

■■ För fler insändare, klicka här.

 Långsele har under de senaste åren visat på ett ökat elevantal och en befolkningsökning. Långsele är en expansiv bygd och tätort som vi från kommunens håll måste ge förutsättningarna att leva och växa. Det finns många fördelar med att dela högstadiet i två delar på separata orter, inte minst den psykosociala miljön för eleverna. Elever som är utsatta för mobbning eller liknande får större chans till en dräglig skolgång om man exempelvis skiljer mobbarna och de som utsatts för mobbning åt. För Långsele och eleverna i dess omnejd skulle ett högstadium innebära fördelar på många plan, inte minst utökad närhet och trygghet. 

Centerpartiet strävar efter att varje elev i vår kommun ska känna att de får en trygg, säker och givande skolgång i kommun. Närheten till våra skolor är en stor del i detta för att hela kommunen ska kunna utvecklas inför framtiden. Ett högstadium i Långsele - det är närodlad politik.

Johan Andersson ​(C) Gruppledare och ledamot av kommunfullmäktige 

Paul Höglund​(C) Andre vice ordförande i kommunfullmäktige 

Monica Tirri​(C) Ledamot av kommunfullmäktige

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons