Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högre makt styr universum

Annons

E Utvecklingen inom rymdforskningen går framåt med stormsteg. Hittills har astronomerna upptäckt mer än 50 planeter, som kretsar omkring andra stjärnor. Målet är att finna en planet som liknar vår egen och därför kan vara hemvist för andra civilisationer.
Den första planet, som man hittade, kretsade runt stjärnor 51 Pegasi. Sedan fann man planet efter planet men det visade sig ganska snart att dessa var betydligt större än planeten Tellus, att de kretsade alltför nära sina solar och inte i cirkelrunda utan i avlånga banor. Dessa nya rön har visat att vårt solsystem är unikt. Framför allt gäller detta den planet som bebos av oss människor. De faktorer som bidragit till jordens utveckling till en beboelig planet är bland annat:
1. Rätt avstånd och rätt storlek, cirkelformad bana, jordaxelns lutning 23,5 grader, vilket ger olika årstider samt ett konstant och växande klimat.
2. Jorden har en måne som är tillräckligt stor för att ge planeten ett stabilt läge med endast ett par graders variation i lutningen.
3. Starkt magnetfält och stora planeter i banor utanför som skyddar mot bombardemang av himlakroppar från rymden.
Nu återstår frågan: Skall astronauterna lyckas finna någon jordliknande planet i sitt sökande efter liv i universum? Man hoppas att under loppet av de närmaste fem åren hitta mer än 600 planeter i jordens storlek och långt mer än 1 000 jätteplaneter eftersom man får alltmer teknisk avancerad utrustning .

Man räknar med att kunna utforska ungefär 500 000 stjärnor. När detta är klart bör frågan om vi är ensamma i universum kunna besvaras trots att det återstår miljoner nya stjärnor långt, långt ute i världsrymden.
Ju större framsteg forskarna gör inom astronomin desto större anledning finns det att fråga sig. Har allt detta tillkommit av en slump? Titta på planeten Tellus som uppfyller alla de villkor som behövs för högre stående liv. Med största sannolikhet förhåller det sig så att det måste finnas en högre makt bakom. Det inser nog också många av dagens rymdforskare.

LENNART H.J. WIKLUND

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons