Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Heja, EU!

Annons
Heja, EU!

De svenska slakterierna var toppen av hygien, trodde vi. Lögn, fastslog EU och hotade med repressalier om Livsmedelsverket inte såg till att förhållandena förbättrades. Verket fick kalla fötter. Veterinär Barbro Björklund skickades ut. Hennes undersökningar resulterade i larmrapporter. Massor med brott mot föreskrifterna från de flesta slakterier. De tidigare besiktningsmännen - karlar - vågade inte med kraft påtala misshälligheterna. Tack vare EU har Livsmedelsverket tvingats vakna.

Vi har också en annan myndighet som tämligen sent har tvingats vakna. Det är Konkurrensverket. I decennier har detta verk slumrat, allt medan kartellbildningarna frodats i vårt land. EU kör hårt med att förhindra bildandet av karteller och andra samarbetsformer som tar bort konkurrensen. Detta har väckt vårt konkurrensverk som fått en kvinna som chef. Hon är energisk och synar ingående exempelvis bensin- och oljebolag. Trafikskadenämnden är den verkliga missbildningen som sedan en tid har haft EU:s ögon på sig. Den nämnden avgör hur allvarligt skadad ett trafikoffer är. Hårresande olämpligt, eftersom nämnden är ett samarbetsorgan mellan de olika trafiksäkerhetsbolagen. Här har en trafikskadad ingen chans att få sitt fall objektivt bedömt. EU ger sig nog inte förrän denna skandal är bortsopad.

Läkemedelsverket är inte heller mycket att ha för medicinkunderna. Dess tjänstemän som granskar läkemedelsbolagens produkter är avlönade - ja, just av bolagen. Med andra ord: de är springpojkar åt läkemedelsföretagen. Jag är glad över att vi är med i EU. Nu har vi chans att få ordning på våra tillsynsmyndigheter.

Carl-Anders Fahlén

Kramfors

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons