Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösand länets första Fairtrade City

Annons

Härnösand är länets första Fairtrade City. Fairtrade står för att vi ska handla varor på ett rättvist sätt. De som gjort jobbet ska få anständig lön för sitt arbete.

Vi människor är idag mer beroende av varandra än någonsin tidigare.

Världens börser kan påverka hur mycket pengar vi har till äldreomsorgen i Härnösand och vilket kaffe vi dricker kan avgöra om kaffeodlarna har råd att låta sina barn gå i skolan. Det mesta kaffe som säljs ger tyvärr inte kaffeodlarna en lön som går att leva på. Långa arbetsdagar räcker inte. För att klara sig tvingas ofta även barnen arbeta istället för att gå i skolan. På så sätt blir det ännu svårare att på sikt ta sig ur fattigdomen.

Det finns dock ett enkelt sätt för oss alla att göra rätt för oss och dra vårt strå till stacken. För bara cirka 20 öre extra per kopp kan vi välja Fairtrade-märkt kaffe som garanterar att kaffeodlarna får en lön som går att leva på i deras land. Fairtrade-märkningen finns inte bara för kaffe, utan även för te, socker, bananer, kakao, chokladkakor, juice, ris, quinoa, glass, socker, müsli, honung, med mera. Dessutom går det att köpa Fairtrade-märkt vin, rosor, fotbollar och produkter med Fairtrade-märkt bomull. Sortimentet utökas ständigt i takt med att allt fler i världen väljer rättvisemärkt.

En tvärpolitisk styrgrupp med en rad aktörer från civilsamhället har senaste året jobbat för att inventera utbudet av Fairtrade-märkt i Härnösand och spridit information i olika sammanhang. Kommunen har också antagit nya riktlinjer för hållbar upphandling som bland annat möjliggör att vi kraftigt kan öka andelen Fairtrade-produkter som vi köper in till skolor, äldreomsorgen och andra kommunala verksamheter.

Vi är stolta över att stärka ansvaret för hur våra handlingar påverkar vår omvärld. Fairtrade-märkta produkter finns i de flesta livsmedelsbutiker, men även på en del caféer och restauranger. Så om du också vill vara med och påverka kan du fråga efter Fairtrade-märkt i butiker, caféer och restauranger.

Styrgruppen för Fairtrade City i Härnösand

Representanter för samtliga partier i Härnösands kommunstyrelse:

Göran Hådén (MP)

Ingrid Söderberg-Borgh (V)

Eva Olstedt-Lundgren (FP)

Anders Nordström (KD)

Stig Coldenberg (SJVP)

Fredrik Lundvall (C)

Anders Gäfvert (M)

Fred Nilsson (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons