Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har studerat er bilister – det jag har sett är riktigt skrämmande

Annons
Signaturen Malin har granskat bilister och kommit fram till att åldersgruppen 30–80 år borde göra om utbildningen i trafikvett.

Hej alla bilförare! Jag har haft i skoluppgift att ta reda på hur bilister beter sig efter vägarna. Jag har bland annat studerat hur bilister använder blinkers, släpper fram fotgängare, håller sig till rätt hastighet, håller rätt avstånd till bilen framför, förhåller sig till mobilanvändning medan man kör, att man har rätt belysning, köra när det är grönt och inte rött, hur lugnt man kör i skymmande korsningar och hur man sköter om sin bil, det vill säga skrapar rutor och borstar bort snö från belysningen på bilen.

Vad jag har sett dessa dagar är riktigt skrämmande. Det är väldigt få som tänker på sina medtrafikanter och som kör säkert. Vad hände med ömsesidig respekt till medtrafikanter? Det har vi alla fått lära oss när vi tog körkort.

Åldersgruppen som vad jag anser är mellan cirka 15 och 20 är förskräcklig.

Åldersgruppen som vad jag anser är mellan cirka 15 och 20 är förskräcklig. Som bilförare håller dessa på mycket med mobiler, skrapar inte rutor för fri sikt och visar inte särskilt bra körförmåga.

Åldersgruppen cirka 20–30 år är den jag anser sköter sig bäst. Dessa pratar inte i telefoner medan man kör bil, de blinkar och visar vart de ska, håller rätt hastighet och avstånd till bilen framför, släpper gärna fram gående vid övergångsställen och har mest ömsesidig respekt till sina medtrafikanter. Jag kan även tillägga att visst fanns det bilister i åldrarna 20-30 som inte har trafikvett.

Åldrarna 30 och upp mot cirka 80 år är de som skulle ha behövt göra om utbildning om trafikvett och hur man kör säkert.

Åldrarna 30 och upp mot cirka 80 år är de som skulle ha behövt göra om utbildning om trafikvett och hur man kör säkert. Dessa håller absolut inte rätt hastighet, ligger gärna alldeles för nära bilen framför och gör osäkra omkörningar. Man pratar gärna i telefonen, blinkar inte, har inte rätt belysning på, skrapar inte rutor för fri sikt eller borstar bort snö från billyktorna, man kör gärna mot rött och full fart in i skymmande korsningar så andra bilförare får bromsa och gira åt sidan för att inte krocka.

Kan det vara så att uttrycket "Jag" är det som gäller i trafiken, att man bara tänker på sig själv och att man inte bryr sig om andra medtrafikanter längre?

Som avslutning vill jag säga att vi bilister måste tänka mer på varandra, visa mer hänsyn och köra mer ansvarsfullt. Det är inte så trevligt när fordon som kan väga allt från 1,5-2 ton susar rakt mot en i fullfart, särskilt inte när man är fotgängare.

Malin

 

Läs också:

Snöröjare svarar: "Hade vi fått bestämma hade vi kört dag och natt"

Ordna föräldravakter vid skolbussen – barnen måste skyddas

Orolig ironisk förälder: Länge leve fartkameran – snöröjning och skrapning är bara överskattat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons