Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Har partierna andra värderingar när det gäller kyrkopolitiken?

Annons

Med anledning av en insändare den 13 december skriven av "Kyrkvän"

Fördelen med att ha politiska partier i kyrkans styrande organ är att då framkommer de värderingar som representanterna har. När det gäller socialdemokraterna, så sammanfaller de i stor omfattning med det kristna budskapet.: Alla människors lika värde och solidaritet är några exempel. Hade vi haft kvinnliga präster och samkönade äktenskap idag om nomineringsgrupper som Frimodig kyrka, ÖKA och POSK fått styra kyrkopolitiken? Knappast!

Den öppenhet som Socialdemokrater och centerpartister har är något att värna om, inte att gömma bakom namn på nomineringsgrupper, som inte säger ett dugg om vad människorna där har för syn på allt som omger oss i livet. Var står de människorna i olika samhällsfrågor? Många av dem är säkert aktiva eller medlemmar i något politiskt parti. Varför inte arbeta under det namnet i kyrkan? Jag kan inte tänka mig att man tänker olika ideologiskt sett gällande beslutsfrågor eller andra frågor om man sitter som beslutande ledamot i kyrkan eller något annat styrande organ.

Visst, jag kan gå in och läsa vad de står för på deras hemsidor. Det säger ändå inget om hur de agerar i andra styrande organ. Vad tänker de i kommunala frågor, i landstingsfrågor och i frågor på riksplanet?

Jag förstår heller inte varför man kallar sig folkpartister i Svenska kyrkan, eller miljöpartister i Svenska kyrkan. Har de andra värderingar när det gäller kyrkopolitiken?

Socialdemokraterna står för en öppen folkkyrka med insyn och öppenhet.

Christina Meltin Westerlund

Socialdemokratisk ledamot av kyrkomötet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons