Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handikappade tar över EU parlamentet

Annons

450 personer med funktionshinder och anställda inom handikapporganisationer från EU länderna tar plats i EU parlamentet i dag, onsdag 5 december. Det är den tredje gången sedan 1993 för detta stora möte. Syftet är att skapa en dialog med parlamentariker och EU:s tjänstemän om handikappfrågor.

Träffen på onsdag är extra viktigt eftersom under 2013 ska EU rapportera för första gången till FN om implementeringen av FN konventionen för personer med funktionshinder inom Europa.

Dialogen i dag kommer att beskriva situationen som finns i Europa där många idag är påverkade av nedskärningarna.

På agendan finns implementeringen av FN konventionen och strategier för att komma ifrån nedskärningar.

Det andra ämnet är angripande av hinder som gör att människor med funktionshinder inte har samma rörelsefrihet inom EU som andra EU medborgare.

Jag, Jamie Bolling (Stigsjö) direktör för ENIL Europeiska Nätverk för Independent Living finns på plats. Jag är med den svenske delegationen och kommer att beskriva min bild från mina resor där jag har träffat individer runt Europa som lever liv som är svåra. Människor bor på institutioner mot sin vilja. Sociala insatser saknas. Tillgänglig transport är obefintligt.

När jag får frågor om jämförelsen mellan två stater som till exempel Bulgarien och Makedonien, svarar jag "Man ska inte jämföra de olika länderna med varandra med individer inom landet. I varje land oavsett om det är Sverige, USA, UK eller Bulgarien är människor med funktionshinder bland de som har den lägste nivå av utbildning, högsta nivå av arbetslöshet och är de fattigaste i länderna" .

Besöket i Bryssel av de olika delegationerna är finansierad av Parlamentariker från de olika länderna. Dessa parlamentariker är medvetna om handikappfrågor men det behövs vidare kunskap

Flera förslag kommer att läggas på EUs bord till våren och förhoppningen är att parlamentariker kommer att rösta fram ett direktiv gällande tillgänglighet och även ENILs resolutionen mot nedskärningar. (www.enil.eu - under campaigns).

Jamie Bolling

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons