Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grattis Sverige till platsen i FN:s säkerhetsråd – den svenska rösten behövs i världen

/
  • FN-flaggan vajar bakom taggtråden utanför FN-högkvarteret i Bagdad.

Annons

Så fick vi den hedervärda platsen i FN:s säkerhetsråd efter 20 år. För oss FN-vänner i den svenska FN-rörelsen oerhört glädjande. Vår röst behövs i FN.

För en tid sedan nådde oss även beskedet att en ny FN-avdelning satts upp på Utrikesdepartementet, UD. Ett rådsmedlemskap nu under åren 2017-2018 ser vi inom Örnsköldsviks FN-förening som helt naturligt, det pågår i dag enligt olika källor 40 väpnade konflikter runt om i världen. Fredsfrämjande insatser, inte minst i Afrika, kommer att spela en stor roll framöver.

■■ För fler insändare, klicka här.

Helt klart är en plats i FN:s säkerhetsråd en stor möjlighet att kunna få genomslag för våra värderingar och prioriteringar i den i dag problemfyllda värld vi lever i. Vi har en mycket lång historia att stå upp för FN. En brett upplagd dialog med utgångspunkt från säkerhetsrådet kommer att behövas framöver. Här har vi en unik chans att kunna påverka det globala arbetet.

Vi hoppas nu på den svenske journalisten Dawit Isaaks frigivning i Eritrea och att Västsahara-frågan åter sätts upp på dagordningen.

Framåt! Alltid!

Stellan Bäcklund

Ordförande Örnsköldsviks FN-förening

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons