Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör det tryggare att röra sig mellan företagande och lönearbete

Annons

Den borgerliga regeringen fortsätter systematiskt sina angrepp mot kollektivavtalen och den Svenska modellen. För några veckor sedan ändrades reglerna så fler ska kunna få F-skattsedel. Tidigare krävdes flera uppdragstagare men med de nya reglerna är det kravet borttaget.

Självklart tycker vi det är viktigt att det startas fler företag i Sverige. Men risken som vi ser med ovanstående förändring är att anställda kan tvingas bli egna företagare för att få behålla sina jobb. I praktiken kan de nya reglerna innebära att till exempel en lokförare blir uppsagd från sin arbetsgivare. Han blir dock erbjuden att fortsätta köra tåg åt sin tidigare arbetsgivare men istället för anställning och månadslön fakturerar han företaget för de timmar som han kör. Han får dock ingen kompensation för obekväma arbetstider, övertid eller semester. Försäkringsskyddet försämras kraftig och han kan inte ställa några krav på sin arbetsmiljö. Utöver detta kan han utan förvarning bli utan arbete från en dag till en annan. Den dagen det inträffar står han där utan att han omfattas av arbetslöshetsförsäkringen.

Vem vinner på detta? Knappast lokföraren, inte heller samhället eftersom inga fler arbetstillfällen har skapats. Inte heller är övriga lokförare vinnare eftersom det är svårt för dem att upprätthålla sina löner och anställningsvillkor när den borgerliga regeringen genom detta har öppnat upp för lönedumpning. Den borgerliga regeringen? Ja, det har kommit ett steg närmare när det gäller att försvaga svenska arbetstagares ställning på arbetsmarknaden.

Vi möter ofta företagare som kämpar med näbbar och klor för att överleva. Vi vet hur svårt många av dem har. Vi anser inte att Borgarnas politik som innebär ett större risktagande gynnar dem. Vi tror istället på en politik som skapar förutsättningar för människor som har idéer de tror på och vill utveckla, en politik som underlättar för entreprenörer att anställa och expandera, en politik som gör det tryggare att röra sig mellan företagande och lönearbete. Det vinner alla på.

Bodil Hansson

Roger Johansson

SEKO Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons