Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gåvor gör skillnad

Annons

Även mitt i julstöket finns många Härnösandsbor som ger av sin tid för att hjälpa andra. Vissa hjälper till i föreningar och idrottsklubbar, andra stödjer dem som inte har råd med en enda julklapp. Ideellt engagemang är något vi kristdemokrater vill uppmuntra. Därför är det tillfredsställande att privatpersoner nu kan göra avdrag i deklarationen på gåvor upp till 6 000 kronor.

Under 2011 gav svenskarna över fem miljarder kronor till välgörande ändamål. I år kan vi förvänta att gåvogivande blir ännu högre, tack vare avdraget som Kristdemokraterna drivit igenom. Avdraget innebär 25 procent återbetalning på skatten om du ger gåvor på minst 200 kronor och maximalt upp till 6000 kronor till en hjälporganisation. Genom att ge en gåva till en ideell organisation visar man på praktisk solidaritet och gör skillnad genom att göra livet bättre för en medmänniska.

Kristdemokraterna vill självklart ha en offentligt finansierad välfärd. Samtidigt inser vi att staten inte kan vara lösningen på alla problem. Människors ansvar för sina medmänniskor ska inte förminskas till att betala skatt medan allt ansvar överlåts till byråkrater och politiker. Kristdemokraterna vill uppmuntra människor till ett eget engagemang. Vi vill öka drivkraften för alla att ta ett ökat personligt ansvar för egen och andras välfärd. Det civila samhället är en naturlig plats för människor att göra en insats och bidra till en bättre värld för alla.

Socialdemokraterna vill avskaffa avdragsrätten för gåvor till ideella organisationer. Som kristdemokrat vill jag istället utveckla avdraget. I dag är 43 organisationer godkända av Skatteverket som gåvomottagare. Fler ideella organisationer borde ta chansen! Jag är övertygad om att engagemanget ökar när möjligheterna att göra skillnad blir större. Under tiden fortsätter Kristdemokraterna kämpa för att flera kategorier av ideella organisationer ska godkännas som gåvomottagare och att nivån på avdraget ska höjas.

Göran Sjödén

Ordförande Kristdemokraterna Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons