Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gårdsförsäljning förenligt med minskat alkoholmissbruk

Annons

Svar till Gunnar Eklöf. ÖA 19/11. För alla oss som oroas över alkoholens skadeverkningar, missbruk och alkoholrelaterad brottslighet finns det lyckligtvis positiva trender att glädja sig åt. Både den totala alkoholkonsumtionen och missbruket av alkohol minskar idag i Sverige. Detta trots att alkoholens tillgänglighet i samhället ökar. Antalet serveringstillstånd har sällan eller aldrig varit så många som nu.

Bruk och missbruk av alkohol beror alltså på andra faktorer än enbart antalet utskänkningsställen. Detta är helt naturligt. Rusdrycker kommer alltid att vara billigare och mer tillgängliga på det systembolag som Gunnar Eklöf värderar så högt än de småskaliga tillverkare för vilkas utveckling jag kämpar. Detta gäller inte minst då Systembolaget nu ska börja med hemkörning av sina varor.

Istället för att bekämpa entreprenörerna bakom Box Whisky, Zeunerts och Hernö Brenneri bör Gunnar Eklöf lägga krutet där vi verkligen kan göra skillnad. Jag har under hela min uppväxt engagerat mig i Vi Unga, en partipolitiskt obunden organisation som hjälper tusentals unga att starta och driva föreningar för att förverkliga sina idéer. Verksamheten är självklart alkoholfri. Genom att ge unga alkoholfria miljöer under uppväxten skjuts alkoholdebuten upp och risken för framtida problem minskar. Detta måste också prioriteras politiskt. Det parti som Gunnar Eklöf representerar utöver engagemanget i nykterhetsrörelsen har tyvärr visat större vilja att istället pumpa in skattepengar i Folkets Park, en av stadens största alkoholförsäljare.

Exemplet Finland visar att det går att kombinera ett systembolag med gårdsförsäljning. Samma sak säger EU-kommissionen på direkt fråga från en av våra svenska europaparlamentariker. Centerpartiets linje är tydlig: Vi vill tillåta detta även i Sverige. I dagsläget har vi inte hela regeringen med oss på detta. Därför är jag stolt över att ha bidragit till en riksdagsmotion undertecknad av ledamöter från Alliansens alla partier där vi ställer oss bakom idén om att turister och besökare kan köpa med sig en flaska hem från svenska vingårdar, bryggerier och destillerier.

Än är det en lång väg att vandra innan gårdsförsäljningen blir verklighet. Politiken är ett maratonlopp. Samma sak kan sägas om arbetet med att minska skadeverkningar från missbruk. Loppet blir dock kortare om fler människor och organisationer lägger sin energi på rätt saker.

Emil Källström

Centerpartiets riksdagsledamot för Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons