Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fungerar fria vårdvalet?

Annons

E Det fria vårdvalet har inte fungerat så bra inom de fyra norrlandstingen, påstår landstingsrådet Ewa Söderberg i tidningen Landstingsvärlden. Hon nämner som exempel en kvinna i Östersund, som i stället för lång väntan erbjöds en höftoperation i Gällivare men tackade nej, då hon inte ansåg sig ha råd att betala resan dit.

Är det då ett bättre alternativ att vänta - och plågas - och vänta igen - ett år eller mer?
Det är också direkt fel att påstå att det fria vårdvalet inte fungerat i norrlandstingen, för vi har ju inte fått pröva det! I Jämtland gjorde man visserligen ett kort försök för några år sen, men då i sådan form att det är svårt att utvärdera. Där var det nämligen bara fritt fram. Det gjordes till exempel ingen prioritering över huvud taget, och sådan är ju faktiskt föreskriven av regering och riksdag.
I samma tidningsartikel läser jag att socialminister Lars Engqvist och ledande landstingspolitiker i norr ändå kommit överens om att införa valmöjligheter under 2002. Är det den (s)lutna dörrens politik? Frågan har ju än inte varit uppe bland de förtroendevalda i vare sig landstingsstyrelse eller fullmäktige för beslut.

Ewa säger också att köerna måste vara borta och att all vård kunna ges på hemmaplan, när ett alternativ om valmöjligheter ska kunna träda i kraft. Enligt den 3-åriga plan som ligger framme nu - med extrapengar från regeringen för att komma åt den svåra väntan som de långa köerna utgör - räknar man med att först om tre år ha maximala väntetider på 3 månader.
Hur går det då att redan under 2002 tillämpa Landstingsförbundets rekommendation om vårdalternativ?
De borgerliga partierna har hela tiden hävdat att Landstingsförbundets rekommendation om utökade valmöjligheter i vården ska gälla i hela landet. Inte bara i halva Sverige, det vill säga härifrån och norrut.


BERIT ANDERSSON
FÖR KRISTDEMOKRATERNA I LANDSTINGET VÄSTERNORRLAND

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons