Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Funderingar om alkohol i juletid

Annons

Som nykterister har många av oss fått ta emot glåpord och betraktats som glädjedödare för att vi tackat nej till alkohol. Alkohol betraktas som ett måste för en fest. Gäller det vin talar man också förvånande ofta om kultur. Det finns också affärsintressen som styr. Det har varit starka krafter i arbete för gårdsförsäljning. Tursamt för de lokala producenterna bromsar regeringen nu detta. Med EU:s lagar om försäljning på lika villkor skulle gårdsförsäljning tvinga fram att Europas osålda vin skulle säjas på samma sätt som lokalt producerat. Det skulle inte gynna de lokala producenterna men leda till avveckling av systembolagen vilket en klar majoritet i Sverige inte önskar.

Juletid hålls många firmafester och för barn och ungdom har Luciafirandet många gånger urartat. 4 av 10 anställda har sett sin chef full i sådana sammanhang. Många dricker sig berusade. Hur påverkar det i längden arbetsmiljön i företaget? Hur påverkar ungdomsfyllan på sikt ungdomarnas möjlighet till ett bra liv?

Ett svar på den frågan kan man få genom att ta del av vad som hänt bland annat ett antal riksdagsmän det senaste halvåret. Unga människor som har vuxit upp och utvecklat en otrygghet. De söker tryggheten i flaskan på samma sätt som när de var spädbarn. Det har burit med sig en otrygghet som gett alkoholbesvär som de inte klarat av.

Vad kan man göra med dessa svåra problem? Det är ett omfattande arbete. Ett bra sätt är att börja i familjekretsen. Inom IOGT-NTO har vi kampanjen Vit Jul. Den syftar till att minska alkoholbruket i juletid för att barnen skall kunna fira högtiden under tryggare former. Det kan bli en trygghet som barnen bär med sig i framtiden när de får känna hårda törnar.

IOGT-NTO 132 Härnösand.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons