Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från Finnmark till vindpark? Nej tack

/

Annons

På 1600-talet genomfördes en kolonisationspolitik för att bebygga, bryta nya marker och befolka skogsområden i inlandet som blev så kallade finnskogar. Nu på 2010 talet planerar man att genomföra utbyggnad av Sveriges vindkraft med en vindkraftspark i samma område - finnmarken i Kramfors. Att förvandla den tysta, mörka, djur och fågelrika vildmarken - med flera naturreservat - till en industripark, kommer inte att öka inflyttningen. Folk kommer att fly Finnmarken och Kramfors kommun med stor sorg och besvikelse. Inlandet blir åter öde.

1958 köpte vår pappa Lasse en sjötomt av Otto Sahlin på Stormyråsen och byggde en enkel stuga. Sedan dess har vi tillbringar mycket tid i skogarna, skrutit om skönheten vid myr och tjärn, om lommen, om tystnaden som nästan gör ont. Våra vänner på besök har fått en annan och positivare syn av Kramfors - inte bara en bruksort. Att detta fjälliknande område för rekreation, bär och svampplock, unik fauna och flora samt fiskevatten med ädelfisk finns bara runt knuten att njuta av. Och med den utrotningshotade tystnaden.

Kramfors kommun har som förslag att anta nyckelorden; "Tryggt, nära och inspirerande". (TA 23/11 2012) Inte speciellt inspirerande av en kommun att omvandla sin största tillgång till bullrig industripark. En stor förändring som är irreversibel. Är det orden etablering i samma mening som namnet Kramfors, som gjort att kommunen gått bananas och pekat ut ett av det större rekreationsområdena för etablering av en vindkraftspark?

Enligt SCB så minskade kommunens befolkningsmängd med -169 personer under 2011 och de tre första kvartalen 2012 har den minskat med -179 personer. Har man råd att skövla sina långsiktiga värden som inte går att återställa?

Att bygga sönder sin skog och skrämma sin befolkning och fritidsgäster – läs ambassadörer – från hela Sverige på flykten? Jag känner till argumenten för vindkraftsparken men denna storskalighet/baggböleri innan man sett de långsiktiga verkningarna av att sätta propellrar på hela skogen är förhastade. Det behöver inte vara så att lösningen är att skapa mer energi att sätta sprätt på som kommer att rädda jorden. Tvärt om. Gör om, gör rätt.

Stormyråsen 1:14

Kristina GIllström

Hans-Erik Gillström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons