Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förstår de ungas syn på svartjobb

Annons

E Jag måste säga att jag förstår de ungas syn på svartjobb! Det är visserligen inte lagligt, och det moraliska kan också ifrågasättas. Det finns två skäl som gör att upprörda politiker och chefer på skattemyndigheterna inte borde vara så förvånade som de verkar vara.

Ett av skälen är signalerna som topparna inom samhället skickar ut. Det går inte en dag utan att man kan läsa om hur olika höjdare inom politiken och näringslivet genom olika metoder betalar lite eller ingen skatt samt tillskansar sig andra fördelar.
Metoder som "vanligt folk" aldrig skulle få chansen att använda, till exempel olika avtal eller avskrivningar eller helt enkelt "klipp och klistrande". Detta sänder signaler till de unga att det är "coolt att inte betala skatt" för att modifiera Mona Sahlins berömda citat.

Ett annat problem är arbetslösheten och bristen på pengar. Den, vars enda alternativ är att jobba svart istället för att gå arbetslös, är ju inte dummare än att den tar chansen. Detta kommer förmodligen att bli än vanligare efter genomförandet av de nya A-kassereglerna där praktikplatser och kurser inte längre ger rätt till nya stämpelperioder som förr. Hur man kunde fatta ett sådant beslut övergår mitt förstånd, hur kunde man motivera det?
Arbetslöshetssiffrorna ljuger verkligen för de räknar inte med folk som är sjukskrivna, förtidspensionerade, studerande, eller i arbetsmarknadsåtgärder. Dessa räknas inte som "öppet arbetslösa" trots att de inte har något arbete.
Så till de ansvariga, var inte så förvånade över "bristen på moral" hos de unga. Gör något åt de faktiska problemen istället.
Det är lätt att som höjdare inom politiken eller diverse myndigheter tjäna fantasisummor och sedan ondgöra sig över fattiga ungdomars "omoraliska förfarande".
Hur skulle ni själva göra om ni var arbetslösa utan ersättning från A-kassan och fick ett erbjudande om ett svartjobb?
MICKE

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons