Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För mycket begärt att Hemab redovisar?

Annons
För mycket begärt att Hemab redovisar?

För ett par veckor sedan begärde jag att Hemab skulle redovisa vattensituationen i Härnösand för allmänheten. Det var tydligen för mycket begärt, då inget avhörts. Folk bör tydligen inte veta vad det är vi konsumerar ur våra kranar.

Märkligt tycker jag, för annars får vi ju ganska bra information om livsmedel som tillhandahålls på annat sätt.

Vatten är ju i högsta grad ett livsmedel och behandlas dessutom med en massa kemikalier. En av dessa rubriceras ju också som gift och finns kvar till en del i kranvattnet som fritt överskott. Det vill säga det klor som inte förbrukats vid reaktionen.

Det är ju ett välkänt fenomen att även om man försöker med en noggrann brytpunktsklorering så är det svårt att dosera exakt så att överskottet blir minimalt. Kanske hälso- och miljöskyddsnämnden vill redovisa i TÅ hur kranvattnet ligger i klorhänseende?

Det känns befriande se att ordförande Norlander i TÅ aviserar förhandlingar om ett bättre vatten från Timrå-Sundsvall. De har ju också det billigaste vattnet. Vi har enligt kommunernas egna redovisningar på internet alltjämt dyraste vattnet i närområdet. Skiljer cirka 7,13 öre per kubikmeter mot Timrå. (Härnösand 22,38 öre och Timrå 15,25 öre).

Norlander nämner i sin intervju att ett kolfilter skulle bli för dyrt. Kan bara instämma i det. Min erfarenhet är att ett sådant filter dessutom är ytterst svårskött om effekten ska bibehållas. Det handlar ju om aktivt kol som måste reaktiveras, vilket medför ökade kostnader över hela driftstiden.

Med den vattenkvalitet vi har att hantera är det frågan om det skulle vara rätta lösningen.

Nu för tiden finns ju också membranfilter som är ytterst effektiva, även sett ur bakteriell synpunkt, men de är kolossalt dyra i anskaffning och fordrar också noggrann skötsel av kvalificerat folk.

Jag tror mig utgöra tolk för de flesta av invånarna som använder stadens vatten när jag önskar ordförande Norlander ett lycka till i förhandlingarna med Timrå-Sundsvall.

Eric T

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons