Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler civila får inte drabbas

Annons
Fler civila får inte drabbas

De fruktansvärda terrorattackerna för en tid sedan fördöms naturligtvis av Amnesty och vi har framfört våra kondoleanser till USA:s ambassad i Stockholm och till Amnestys kontor i New York. Vi betonar också vikten av att de ansvariga ställs inför rätta, men också att inte fler civila drabbas i det politiska efterspelet till terroristdåden.

Bush talade tidigt om, att det nu handlar om ett krig mellan det onda och det goda, och att det goda kommer att segra. Man skall med alla medel komma åt terroristerna, även om man måste "röka ut dem ur deras hålor". Eftersom det troligtvis kommer att bli ett långvarigt krig mot terrorister i hela världen, arbetar USA just nu med att skapa allianser av nationer. De som inte är med är emot USA i kriget mot terroristerna.

Det vi inom Amnesty bättre än många andra vet, är att våld föder våld, och att det lätt skapas en upptrappad skenande våldsspiral. Utifrån de erfarenheter britter och ryssar har av krigshandlingar i Afghanistan är det befogat att varna för en liknande utveckling också för USA:s del.

Vi vill också allvarligt varna för risken att USA med sina fabulöst stora vapenresurser inte kommer att kunna undvika att civilbefolkningen i det redan nu krigshärjade och utarmade Afghanistan drabbas oresonligt hårt.

Hoppet om att USA skall regera på annat sätt än med starkt oförsonligt våld är tyvärr litet, och det är i dessa dagar lätt att känna att de grundläggande mänskliga värderingarna blir allt mer undanträngda. Samtidigt understryker det som har hänt och händer i dessa dagar vikten av Amnestys arbete med de mänskliga rättigheterna.

Amnesty i Härnösand

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons