Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskodlingen - en skitsak

Annons
Fiskodlingen - en skitsak

Är fiskodlingen i Omnefjärden en skitsak?

En överslagsberäkning på mängden utsläpp av gödningsämnen (fosfor och kväve) från en kassodling av fisk på 100 ton motsvarar det orenade utsläppet från ca 1500 människor (ca 800 kg fosfor och 1900 kg kväve).

I Omnefjärden planerar kommunen att tillåta en kassodling på 450 ton fisk. Det motsvarar lågt räknat ca 5000 personers avlopps-utsläpp helt orenat. Med andra ord, en fjärdedel av kommunens alla invånare tillåts sprida sin avföring direkt i havet utan att den passerar reningsverket.

Vad innebär det för miljön? Förmodligen är det inte kul alls. Vid till exempel Köpmanholmen växer grönalgerna sig frodiga intill denna relativt lilla kassodling av fisk. Undrar hur bottnarna ser ut under dessa kassar? Kommer det att krocka med det internationella intresset för världsarvet Höga Kusten?

Akvakultur (all typ av odling i havet, inklusive fiskodling) i havsområden är inte bara ett lokalt, utan även ett globalt problem).

I åländska skärgården är fiskodlingarna ett miljöproblem med ökad påväxt av fintrådiga alger på stränder och bland annat fasta redskap för fiske. Algerna lossnar när de dör och bildar stinkande tångvallar till badarnas förtret, eller kväver bottnarna på djupet där ingen ser dem.

De fintrådiga algernas negativa effekter debatteras just nu flitigt i Kalmarsund, där man tror att de kanske kan vara en orsak till att en del fisk närapå försvunnit från området (bland annat gädda).

Jag tycker att kommunen borde fundera på om det verkligen är motiverat att 10 personer (arbetstillfällen) ska tillåtas stå för en fjärdedel av kommunens utsläpp av gödningsämnen. Fosfor, och i framtiden även kväve, tas bort i kommunens reningsverk för dyra pengar.

Det kanske skulle löna sig att lägga ner en fjärdedel av reningsverken istället, som alternativ till fiskodlingen? Visst är det en skitsak - men en allvarlig sådan - för mycket skit blir det ju även från små, oskyldiga fiskar.

1) För den vetgirige finns några artiklar att läsa i till exempel de internationellt mycket ansedda tidningarna AMBIO vol.18, nr.4, 1989, Science vol. 281, 28 aug 1998 och vol. 282, 30 okt.1998 samt i Nature vol.405, 29 jun. år 2000.

Hans Kautsky

Marinbiolog och

sommarångermanlänning

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons