Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fiskodling - länsstyrelsens kluvna tunga

Annons

2001 beslutade länsstyrelsen om tillstånd för fiskodling i Omnefjärden och beslutet villkorades. Med antagandet att länsstyrelsen följer Miljöbalken innebär villkoret bibehållen hög vattenkvalitet i Omnefjärdens alla delar.

Försämrat vatten konstaterades kilometrar från odlingen redan efter ett par år tvärtemot ägarkonsultens påstående att inget avfall hamnar längre bort än 50 meter från odlingskassarna. Länsstyrelsens villkor uppfylldes inte. Om länsstyrelsen stått kvar vid ursprungliga texten skulle tillståndet upphört att gälla.

Därför är fortsatt odling olaglig sedan ett flertal år. Länsstyrelsen har inte informerat någon om att förutsättning för odlingstillstånd upphört. Länsstyrelsen har inte vidtagit minsta åtgärd för att rädda vattnet. På länsstyrelsen blundas det lika intensivt som hos Kramfors kommun.

Vad är orsaken till länsstyrelsens brist på agerande? Är man okunnig om att badvattnet i Omnefjärden och på andra odlingsplatser är förstört? Är man okunnig om att fisket är förstört? Eller har man inte gjort några kontroller? Finns det någon anledning att hysa förtroende för kommun och länsstyrelse?

En ansvarstagande länsstyrelse skulle för flera år sedan ha stoppat den olagliga förstörelsen både i Omnefjärden och vid andra odlingsplatser i Höga Kusten. Det handlar om spridning av hundratusentals ton orenad gödsel i strid med Östersjökonventionen som Finland anstränger sig att följa.

Nu vill gödselspridaren öka mängden gödsel och förstöra ännu större vattenområden. Bland annat vill han förlägga en odling intill en av Omnefjärdens bästa badplatser vid Rävelviken som besöks av badande och fritidsbåtar. Valet av denna plats är en planerad skövling av naturvärden och visar profitens fullständiga hänsynslöshet. Gödselspridaren litar tydligen på att länsstyrelsen förblir lika passiv och ointresserad som den varit hittills.

Kravet på förbud för fiskodling med orenad gödsel i Höga Kusten förblir en följetong även i framtiden ända tills ett förbud blir ett faktum - liksom på Åland. Hur omfattande måste skadorna bli innan förbudet kommer? Vem kommer att betala kostnaderna för att återställa vattnen? Tror någon att gödselspridaren kommer att göra det?

Vi behöver en alert länsstyrelse som skyddar våra bad- och fiskevatten i stället för att skriva texter som inte följs. Var finns den länsstyrelsen?

Dag Sjögenbo

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons