Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finnmarkens bygdeförening och initiativet Värna Finnmarken: Ta alla klagomål och oron på allvar

/

Annons

REPLIK. Svar till Rainor Melander, ”Jag kommer inte flytta – påverkan från vindsnurrorna blir försumbar”, Ordet fritt 20 maj.

De vindkraftsbeslut som nu tas, påverkar folk i bygden under minst en generation framöver. Därför är det viktigt att lyssna på de många vittnesmål om störningar, nu senast om buller från olika nybyggda parker i Jämtland. Regelverket är föråldrat och fångar inte in alla störningar, som till exempel lågfrekvent buller.

Det finns ingen stark majoritet för en utbyggnad bland de som bor nära. Bland det 60-tal fastboende och de 220 sommarstugorna på Finnmarken finns en förkrossande majoritet mot en utbyggnad. Sommaren 2013 knackade vi dörr och i stort sett alla sa nej. Listorna är inlämnade till kommunen. Bygdeföreningen har dessutom fått medlemmarnas uppdrag att motverka en utbyggnad.

Jobben kommer även att bli få. En rännil av vindkraftsinvesteringarna lär hamna i Kramfors och då i några få fickor. Bara de som är starkt knutna till vindkraftsbranschen har gjort beräkningar och de lämnar absolut inga garantier för siffrorna.

Vi hoppas därför att kommunens politiker ser till de egna medborgarnas bästa. Nu när dessutom en oproportionerlig stor utbyggnad sker i Västernorrland. Då blir det också vi som drabbas av problemen. Ansvaret för utbyggnaden måste fördelas bättre i landet.

Rainor Melanders eget parti socialdemokraterna har på ett möte i arbetarkommunen, med mycket stor majoritet, sagt att partiet ska rösta nej för en utbyggnad på Finnmarken.

Sättet att verkligen lyssna på den kritik som framförts inger respekt. Att också stå fast vid det beslutet, trots en massiv påtryckningskampanj, är dessutom rakryggat.

Finnmarkens bygdeförening och initiativet Värna Finnmarken

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons