Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En förlust att lägga ned djurparken

Annons
En förlust att lägga ned djurparken

Tre öppna frågor om Junsele djurpark:

Vad innebär det att inte ge Junsele djurpark 1,2 miljoner i bidrag?

Hur många blir arbetslösa? En arbetslös kostar ca 200 000 kronor om året i bidrag, förutsatt att han inte sätts in i åtgärder i form av utbildning eller vuxendagis. För då stiger prislappen ytterligare, kanske till 300 000kronor. Djurparken har själv 10 årsarbeten och om den läggs ner beräknas som en följdverkning 25 årsarbeten försvinna.

Finns det risk att någon av dom blir missbrukare, kriminell eller allvarligt sjuk så att det kommer institutionsvård i fråga? Enbart en sådan patient kan äta upp de 1,2 miljonerna på ett år.

Hur mycket övriga intäkter till samhället försvinner om turisterna inte kommer hit är svårt att beräkna. Men djurparken hade detta år 32000 besökare. Nog tror jag att de till det övriga samhället inom kommunen spenderat för mer än 40 kronor var i ren samhällsvinst. Så i tre helt olika hänseenden vill jag påstå att det var för sig är förlust för kommunen att lägga ner djurparken.

Jag vet att pengarna tas ur olika kassor, men till syvende och sist måste de ändå tas av samma skattekronor. Har vi råd att förvalta den allmänna ekonomin på ett så trångsynt sätt att vi inte ser till helheten, till den faktiska samhällskostnaden.

Jag hävdar att det innebär en stor ekonomisk kostnad att inte skjuta till 1,2 miljoner kronor till Junsele djurpark. Och då har jag inte berört de mänskliga värdena i form av livskvalitet, gemenskap och lidande som är svårare att argumentera för, men som ändå är orsaken till att vi lever.

Tonny

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons