Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EMU - ett högriskprojekt

Annons
EMU - ett högriskprojekt

Vid årsskiftet försvann 12 EU-länders valutor för att ersättas av den nya valutan euro. Människor i länderna som berörs har varit näst intill lyriska inför "födelsen" av euron. Till viss del är det förståeligt - det är ju inte varje dag man får nya sedlar och mynt att ha i plånboken.

Trots spänningen över den nya valutan kan man inte komma ifrån att EMU är ett projekt med mycket hög risk.

EMU-förespråkare brukar ta fram fördelar som att det blir lättare för länder med samma valuta att handla mellan varandra och att euron kommer att "förena Europa i fred" som bland annat Bo Lundgren (m) har uttryckt det.

Tanken är god; jag vill också se ett Europa i fred. Grejen är den att freden kommer inte fixas av euron. För det första är inte hela Europa ens med i EMU. Bara 12 av EU:s 15 länder finns med. Över det så finns ett trettiotal europeiska länder som inte ens är med i EU! EMU, och EU, är i dagens läge inte ett projekt för hela Europa, utan en sammanslutning där bara de rikare länderna får vara med.

Fördelen med att det blir lättare att handla, vägs starkt upp av de nackdelar och risker som finns. Förutom att EMU innebär en gemensam valuta, så följer även en gemensam räntekurs med. Länderna som är anslutna till EMU ska ha alltså ha samma ränta, oavsett om ländernas ekonomier ser olika ut. Detta kan få den följden att en sänkt ränta blir ett uppsving för ett EMU-land, medan ett annat land drabbas negativt.

Det är inte hållbart att ha samma ränta för flera länder, vars ekonomier har skilda utseenden och förutsättningar.

Instansen som ska reglera EMU:s ränta är Europeiska CentralBanken (ECB). ECB finns för att göra euron till en stabil valuta, och ska inte ha något att göra med politiska mål, har det sagts. Alltså kan ECB sänka räntan för EMU-länderna, trots att det kommer slå hårt mot till exempel arbetstillfällen i flera länder. ECB:s uppgift är ju bara att få euron stabil, och man ska inte ha något med politik att göra. Det låter som ett påhitt, men det är tyvärr sant.

Förutom de uppenbara ekonomiska riskerna med EMU får det effekter också på demokratin.

Makten flyttas längre från folket ut till tjänstemän i ECB (som heller inte kan bli avsatta, utan måste sitta i åtta år även om de begår tjänstefel). Människor blir tvungna att rätta sig efter ekonomiska mål, och får mindre makt över sin ekonomi och sina liv.

Blir nästa steg ett "Europas Förenta Stater", där vi har gemensamma lagar och skatter, och den enskilde får ännu mindre att säga till om?

Förhoppningsvis kommer det svenska folket att själva få bestämma om vi ska vara med i EMU eller inte.

Miljöpartiet har hela tiden förespråkat att det ska ske; vårt förslag är att en folkomröstning ska ske på samma dag som riksdagsvalet. Göran Persson har sagt att det sker någon gång under nästa mandatperiod, men det vore alldeles för sent. Svenska folket borde så snart som möjligt få bestämma hur framtiden ska se ut.

Kommer det vara en framtid där ekonomiska mål står över både politik och enskilda människor? Eller kommer det vara en framtid där gemenskap med hela världen (inte bara EU) skapas av kärlek, och inte av pengar?

Det finns ett tydligt alternativ till högriskprojektet EMU - det är att stå utanför!

Henric Häggqvist

Grön Ungdom

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons