Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns bättre alternativ

Annons

Vägsträckan 335 har debatterats i många tiotals år, i januari månad i år gav Trafikverket en presentation kring en framtagen förstudie med tre alternativ till åtgärder där 44 Mkr finns avsatta för projektet. Två av alternativen beskrivs kosta 60 Mkr respektive 68 Mkr och alternativet A1 som även inkluderar den nya sträckan mellan Snickböle och By uppgår till 80 Mkr.

Några månader därefter ger Trafikverket allmänheten möjligheter att diskutera de framtagna alternativen, alla har även kunnat framföra sina synpunkter skriftligen.

Nu har Trafikverket efter flera månader tystnad helt plötsligt bestämt sig för att starta upp alternativ A0 och uttrycker sig som att detta beslut inte går att ändra på. Jag anser att beslutet inte är fattat på ett riktigt demokratiskt sätt.

Har Trafikverket verkligen kommit fram till den absolut bästa lösningen för att säkra vattentäkten för många, många år framöver? (för efter denna insats kommer det inte att finnas en krona till för denna väg).

De frågor som uppstår är, varför väljer de det billigaste alternativet? Trots allt saknades 16 Mkr i januari månad till det billigaste alternativet, var har de "hittat" dessa pengar?

Öviks kommun framför diverse förslag som gör att kostnaden skulle kunna reduceras vid alternativ A1 och även polismyndigheten i Västernorrland ser A1 som enda tänkbara alternativ för att skapa en säkrare trafikmiljö och för att vattentäkten ska skyddas.

Många boende efter vägen framför även skriftligen fördelarna med val av alt A1, som t.ex. säkraste skyddet för Öviks vattentäkt, möjliggör att även fotgängare, cyklister etc. skulle kunna börja vistas på den nuvarande sträckan. Vid val av de andra alternativen kommer farten, buller och förmodligen trafiktätheten att öka och vägen kommer dessutom ännu närmare de bostadshus som finns efter vägen.

Att satsa medel på en tung och trafiktät vägsträcka som går rakt igenom en vattentäkt känns felaktigt när andra alternativ finns. Jag anser att kommunen bör gå in med en finansiering kring restbeloppet till alt A1 för att säkra vattentäkten. Den investeringen kommer med all säkerhet att visas sig i framtiden vara det bästa beslut som kommunen tagit i den här frågan.

Dennis Forsberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons