Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det är tid att agera mot mobbingen

Annons
Det är tid att agera mot mobbingen

Du har sett henne. Många gånger. Flickan som med uppdragna axlar och sorgsen blick går undan när rasten kommer. Som försöker att inte lyssna när kvällens fest diskuteras, eftersom hon vet att hon aldrig kommer att bli bjuden.

Hon som tar på sig skulden för andras elakheter. Tjejen som skäms så mycket för att hon fryses ut att hon aldrig berättar för sina föräldrar.

Eller killen som blir retad för att han har fel hårfärg, fel kläder eller bara för att alla vet att kommentarerna biter. Han tar åt sig. Blir ledsen. Killen som gänget tycker det är OK att slå, eftersom han inte gillas. Han som blir knuffad, nedslagen och hotad och om han säger något så skall han få ännu mera stryk.

Har du sett hur glädjen dör i hans eller hennes ögon? Hur livet i skolan blivit till en plåga. Hur det onda i magen och huvudvärken kommer. Hur den som är rädd inte kan lära sig saker. Många barn ser fram emot sommarlovet, men inte alla. För många är sommarlovet en andhämtning från utsatthet och mobbning.

Många av de saker som kallas mobbing i skolan är brott, enligt svensk lag. Misshandel, olaga hot och förtal är exempel på brott som ofta döljs bakom begreppet mobbing. Trots detta anmäls långt ifrån alla våldsbrott som begås i skolan av skolan själv. I flera uppmärksammade fall, till exempel både på Högalidsskolan och i Norrhammar, har de av våldsbrott drabbade pojkarna och deras föräldrar själva tvingats polisanmäla händelserna.

Dessa barn utsätts för ett dubbelt svek. Första genom att de utsätts för våld i skolan, där skolplikten ålägger dem att vara, sedan genom att de själva får anmäla det som har hänt. 100000 barn är mobbade i Sverige. Det är hög tid att agera. Den 15 september byter vi skolpolitik.

Marcus Crusenmyhr

Tf ordförande

Muf Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons