Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den svenska samhällsmodellen har gått itu

Annons

 

Jag känner en grabb som jag har varit godman för, han är nu 19 år, han har också en yngre bror som är 15 år, de kommer från Eritrea. Migrationsverket säger att de kommer från Etiopen.

De har fått avslag på sin asyl ansökan med hänvisning att de talar Amhariska på modersmålsnivå, De fick ett muntligt besked från Migrationsverket 2015 att de inte kommer att skickas till Etiopen utan de skulle få vara kvar i Sverige till 2018-08-24 när de får söka ny asyl, så därför skall nu den 19-åriga grabben till Etiopen. Grabbarna kan också tala Tigrinja. Men de lägger inte Migrationsverket någon notis till. De har under hela asylprocessen medverkat till att bringa klarhet i sin situation.

Efter den 1/6-16 har Migrationsverket nu dragit in den äldre grabbens ersättning samt vräkt honom från boendet. Detta enligt en ny lag som Socialdemokraterna, Miljöpartiet samt Alliansen och SD röstat igenom i riksdagen. Han har ansökt om ersättning från Socialförvaltningen i Kramfors kommun, de säger att det är Migrationsverkets problem och att Migrationsverket följer bara den nya lagen, socialförvaltningen grundar sitt beslut på att jurister på SKL (Sveriges kommuner och Landsting), säger att det inte är kommunernas ansvar.

Vi har varit till Etiopens ambassad och efterfråga inresetillstånd, pass eller id handling, blev utslängda med orden att här har ni inget att göra. Har även varit till Eritreanska ambassaden för att efterfråga betygsdokument från skolan i Asmara. Svaret blev: Åk till Eritrea och hämta ut dem personligt.

Kontakt med Gränspolisen, de säger att de inte kan skicka honom till Etiopen, han kommer till Arlanda men inte längre utan giltigt id handling. Vi har gjort allt som står i vår makt. Nu måste ni politiker som röstade för denna lag ge oss/mig handledning och svara på denna insändare, så att jag och det svenska folket kan agera innan grabben svälter ihjäl och att vi får reda på vad ni står. Han kom till Sverige för att söka skydd.

Han har varit här i 3 år gått i skola, lärt sig svenska. Han skall nu medan hans 15 åriga bror ser på, svälta och ligga ute på natten. Från och med den 1/6-16 får han inte någon ersättning eller bostad från Migrationsverket. Han får ingen ersättning från Socialförvaltningen i Kramfors kommun. Han är nu statslös.

Skall han begå ett brott så han får ett fängelsestraff, då får han mat och husrum. Vi har folk på våra anstalter i Sverige, de har ett värdigare än denna grabb.

Jag vädjar till de som läser denna insändare att agera mot denna omänskliga lag 2016. Eva Sonidsson, Lena Asplund och övriga riksdagsmän från Västernorrland svara på denna insändare hur ni tänkte när ni lade er röst i riksdagen för denna lag. Innan man röstar måste man veta vilka konsekvenser det blir. Det är därför ni sitter där och uppbär ersättning, ni skall också företräda oss

Vad skall grabben göra?

Jan Uno Norlen.

Godman i Kramfors kommun

Svar Direkt:

I sin insändare beskriver Jan Uno hur de nya asylreglerna påverkar en enskild individs möjlighet att få sin ansökan beviljad. Det går inte att påstå att det var några lätta beslut vi fattade i riksdagen i juni. Förslaget som röstades igenom och som aviserades för i höstas är en rad åtgärder för att hantera den situation som uppstod efter att en värld i kris och ett EU med bristande solidaritet lämnade Sverige som ett av få länder med stort ansvar. Ett ansvar att under 2015 ta emot nästan 163 000 människor som flytt undan krig och terror.

Jag, med mina socialdemokratiska riksdagskollegor, är fullt införstådda med att tillfälliga uppehållstillstånd och begränsningar i anhöriginvandring inte är det bästa för varje enskild asylsökande. Det är heller inte en lösning på lång sikt. Men så länge EUs medlemsländer inte solidariskt delar på ansvaret för asylmottagandet utan väljer att skjuta över problemet till sina grannländer är det inte möjligt att ha väsentligt annorlunda regler i Sverige än i våra grannländer i EU.

Sverige klarar inte ensam att ta emot väldigt många asylsökande samtidigt som många andra EU-länder tar emot väldigt få. Vi har därför funnit det nödvändigt att vidta åtgärder för att tillfälligt anpassa de svenska asylreglerna efter miniminivån enligt EU-rätten och internationella konventioner samtidigt som kapaciteten i mottagandet och etableringen förbättras. Åtgärderna syftar därför dels till att förmå asylsökande att söka asyl i andra EU-länder och dels att stärka kapaciteten för att framöver erbjuda den trygghet och framtid som asylsökande till Sverige ska ha rätt till.

Eva Sonidsson (S)

riksdagsledamot från Västernorrland

 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons