Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dåligt påläst klimatförnekare – bilda er uppfattning baserad på vetenskap

/

Annons

REPLIK. Svar till Bengt-Ove Högström, ”Dåligt påläst skollärare och språkrör – tyskarna avgör frågan om brunkolet", Ordet fritt 21 maj.

Bengt-Ove Högström förnekar att en höjning av koldioxidhalten i atmosfären påverkar klimatet. Högström raljerar vidare om huruvida Miljöpartiets språkrör har lärt sig teorin bakom fotosyntesen, det vill säga att gröna växter tar upp koldioxid. Vidare påstås att det finns mer gröna ytor än för 70 år sedan, utan att ange källa.

Faktum är att fotosyntesens effekter avtecknas tydligt i de atmosfärdata som publiceras, men att den inte räcker för att motverka den gradvisa höjning av koncentrationen i atmosfären.

Högströms teorier duger därför inte till att förklara varför växthusgaserna ökar till en koldioxidnivå dit den samlade forskarvärlden, majoriteten av världens beslutsfattare och företagsledare inte vill komma.

■■ För fler insändare, klicka här.

Vårt råd till dig som läser detta är att låta bli att lyssna på den som förnekar att det finns ett problem. Bilda dig en egen uppfattning baserad på vetenskap och fakta i stället! Bifogar därför en graf över koldioxidhalten i atmosfären de senaste årtiondena. Röd kurva är årsvariationerna som avspeglar växtlighetens upptag som är större under växtsäsongen på norra halvklotet där det finns mer växtlighet än på södra halvklotet. Denna kurva styrker andra observationer om en ökande medeltemperatur och sambandet är tydligt för den som vill se det.

Anna Carlemalm, ordförande

Rolf Andersson, fullmäktigeledamot 

Miljöpartiet, Kramfors

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons