Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerpartiet: Viktigt att hitta lönebalansen

/
  • Centerpartiet vill minska klyftan mellan de som har ett jobb och de som är arbetslösa skriver Bertil Böhlin.

Annons

Svar till ”Vad vill Centerpartiet, Bertil Böhlin?”, Ordet fritt 15 juli.

Henry Hult tycker att Centerpartiet är ett intressant parti. Det gör mig glad och jag ska gärna försöka svara på en del av dina funderingar. Jag tror att vi båda inser hur viktigt det är att kunna ge människor arbete och kunna vara självförsörjande. Att vara arbetsgivare är ett tungt ansvar och den totala lönekostnaden per anställd är så hög att tröskeln in på arbetsmarknaden är svår att komma över.

Centerpartiet vill minska klyftan mellan de som har ett jobb, och de som är arbetslösa. Därför har vi föreslagit ett ingångsavdrag. Vi vill alltså:

Ta bort arbetsgivaravgiften helt under de första två åren för till exempel nyanlända, ungdomar, eller långtidsarbetslösa som aldrig haft något jobb.

Ingångsavdraget skulle gälla de första 16 000 kronorna på månadslönen. Genom att göra på det här sättet får de personer som behöver avdraget bäst avdraget.

Läs: Henry Hult undrar: Vad vill Centerpartiet, Bertil Böhlin?

Vi vill också helt ta bort arbetsgivaravgiften för ungdomar under 18 år. På så sätt får ungdomar möjlighet att jobba extra utan att ingångsavdraget påverkas.

I Kramfors har kommunen under några år framgångsrikt projektanställt arbetslösa. Det har lett både till fast arbete och intresse för fortsatta studier. De som inte lyckats har fått möjlighet till a-kassa i stället för försörjningsstöd. (svar på vad som händer då löneperioden är slut). Om vårt förslag blir verklighet är jag övertygad om att det får liknande effekter.

Du och den rödgröna sidan ger mest kritik för en alltför låg ingångslön. Här gäller det att hitta en balans enligt mitt sätt att se på saken. När jag sökte mitt första jobb var löneskillnaden ofantlig, men det var lätt att både få ett jobb och successivt få bättre betalt. Det går säkert att hitta ett läge som både attraherar arbetsgivare och arbetstagare. Enkla jobb – se vår hemsida.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons