Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budgeten storvinst för Härnösand

Annons
Budgeten storvinst för Härnösand

Höstens statsbudget skärper kampen mot arbetslösheten och utbrändheten och för en bättre miljö. Den har dessutom en utmärkt social profil - och innebär viktiga satsningar som gynnar Härnösand!

Efter den kanske tuffaste förhandlingen hittills, har vi enats med regeringen och vänsterpartiet om budgeten för 2002. Flera gröna paradfrågor blir äntligen verklighet, till glädje bland annat för Härnösand.

Den enskilt viktigaste gröna framgången är historiens största järnvägssatsning, med 100 miljarder mellan år 2004 och 2015, nästan en fördubbling jämfört med regeringens utgångsbud.

Det ger stora miljövinster och möjligheter för alltfler att klara sig utan bilen och därmed få mer pengar över till annat. Härnösand är en vinnare, med en storsatsning på Botniabanan som knyter samman Sundsvall, Härnösand, Kramfors, Örnsköldsvik och Umeå med snabb järnvägslinje.

Tågets andel av persontrafiken kan då öka från dagens knappt tio procent till cirka 25 procent, vilket betyder bättre miljö, men också färre trafikolyckor. Också godstrafiken på järnväg kan öka kraftigt genom nysatsningen.

Det finns också 150 miljarder under samma period för att underhålla befintliga järnvägar och vägar - glesbygdens vägnät måste upprustas för att de inte ska tappa i livskvalitet och konkurrenskraft gentemot storstäderna.

Däremot accepterar vi inte en enda meter ny motorväg - det tragiska är ju att vi som riksdagens minsta parti är ensamma om att inte vilja bygga stora motorvägsprojekt kring storstäderna!

Friåret är en annan grön profilfråga som nu förverkligas. En anställd tar ett år ledigt, med i stort sett a-kassenivån i lön, medan en arbetslös får jobb. Friåret ger de arbetslösa chansen att få in en fot på arbetsmarknaden, med ett riktigt jobb istället för de olika former av åtgärder som varit så populära.

Samtidigt kan den anställde ta ett år ledigt för att vara med barnen, pröva vingarna som egenföretagare eller förverkliga sina drömmar. Friåret ger stora samhällsvinster, både i form av jobb, ökad rörlighet och andningshål - inte minst som recept mot den allt allvarligare utbrändheten.

Många kommuner har ansökt till regeringen om att få införa kommunalt friår, men fått nej. Med årets budgetuppgörelsen har vi fått igenom att tio kommuner ska få införa friåret, med statlig finansiering.

Vi hoppas att Härnösand vill vara en av friårskommunerna!

En annan viktig seger är att bokmomsen nu sänks till sex procent, från dagens 25 procent.

Vi kan äntligen ansluta oss till den syn som sedan länge råder i andra länder, där bok- och tidskriftsläsande inte straffbeskattas. Miljöpartiet, som därigenom fått igenom en viktig hjärtefråga, kommer nu att hårdbevaka förlagsbranschen så att momssänkningen verkligen når fram till konsumenterna i form av sänkt bokpris.

En genomsnittlig roman eller fackbok ska bli ungefär femtio kronor billigare och en tidskrift ska kosta cirka tio kronor mindre än idag.

Budgeten innehåller också en fortsättning på den gröna skatteväxling som vi drivit igenom under hela mandatperioden. Vi sänker inkomstskatten, samtidigt som villaoljan blir dyrare och avfallsskatten höjs. Statskassan får in lika mycket, men de hushåll som beter sig miljövänligt får mer pengar över.

Kommuner och landsting får 1,3 miljarder extra redan nästa år. Här är vi långt ifrån nöjda - det finns betydligt mer pengar att ta bland annat från försvaret - men det är ett viktigt bidrag för att stärka skolan och barnomsorgen.

Socialdemokraterna har visat sig regeringsdugliga. De förstod till slut att ta till sig framtidsförslagen från oss i miljöpartiet, även om det var tuffa förhandlingar. Med den nya statsbudgeten tas viktiga steg mot ett miljövänligare Sverige, med högre livskvalitet för alla!

Lotta Nilsson Hedström

Matz Hammarström

språkrör

miljöpartiet de gröna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons