Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryt avalet med NCC

Annons
Bryt avalet med NCC

Tidningen har i två artiklar berättat om hur jag fastnade med min bil mitt på en gata i Härnösand. Bilen blev hängande på underredet på 30 cm hårt packad snö och fick dras loss med bärgningsbil.

30 cm packad snö innebär att det fallit mellan 70 och 100 centimeter snö utan att den aktuella gatan, Sälstensgränd, snöröjts. Sannolikt har gatan inte plogats under hela vintern.

Härnösands kommun har lejt bort snöröjningen till NCC, vilka enligt avtal ska sköta den sysslan enligt kommunförbundets riktlinjer. Så här skriver Hemab på sin hemsida vilka regler som gäller: "Snöröjning igångsätts vid snödjup av 7 cm blötsnö och 12 cm torrsnö".

NCC har således inte uppfyllt avtalet med Härnösands kommun.

Misstag gör vi alla. Det viktiga är att vi försöker göra rätt för oss. I det här fallet orsakade NCC kostnader för mig i form av bärgning och en mindre reparation av bilen. Jag har skickat en räkning till NCC på knappt 1700 kronor.

Nu har jag fått svar från NCC:s försäkringsbolag Zurich. De tillbakavisar mina ersättningsanspråk. Motiveringen är att det lagliga ansvaret för snöröjning och halkbekämpning åvilar kommunen och inte kan delegeras.

Härnösands skattebetalare betalar för att snön ska röjas. Kommunen i sin tur anlitar NCC. Entreprenören struntar i snöröjningen, åtminstone på Sälstensgränd, men jag är helt övertygad om att man tar betalt av kommunen för det icke utförda arbetet. När försummelsen orsakar en skada, anser man att kommunen ska betala räkningen.

I mina ögon är det bedrägeri. Härnösands kommun bör omgående bryta avtalet med NCC och anlita en seriös entreprenör eller återgå till att sköta snöröjningen i egen regi. Kommunen har ju hur som helst ansvaret enligt lag för att gatorna hålls framkomliga.

Janne Näsström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons