Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borgerlig valpropaganda

Annons
Borgerlig valpropaganda

Debatten om fastighetsskatten är en borgerlig valpropaganda för att försöka få över väljare, som förut röstade för välfärd för alla, till att rösta för välfärd åt dom som har råd.

Fastighetsskatten är inte hög, 1 procent av (marknadsvärdet som grund för) taxeringsvärdet. Marknadsvärdet är väl det stora problemet, framför allt i dom regioner där oseriösa penningaktörer hade sin spelplats, under senare delen av 80-talet, för att öka sin egen förmögenhet på andras bekostnad.

Där dessa penningprofitörer inte gjorde sig besväret är problemet att få tillbaka det man betalade för sin bostad. Är man tvungen att sälja sin bostad på grund av arbetslöshet, till exempel, är risken stor att man har en skuld, för vissa, på några hundra tusen kronor.

Om detta är statsmakten tyst, man är inte intresserad av att förbättra för dessa utsatta människor på samma sätt som dom "stackare" som har en bostad som dom kan sälja för några hundratusen mer än dom gav. Fastigheten som en bunden kapitalinkomst. För fastighetsskatten har sänkts på grund av en massiv opinion från höger-tv och media som letat upp pensionärer som visas upp gråtande i TV för dom måste betala samma boendekostnad som pensionärer som hyr sin lägenhet.

En annan aspekt i denna enkelspåriga debatt är att fastighetsskatten är en skatt på fastighetens avkastning som skall motsvara skatten på dom ränteinkomster kapitalet skulle ha givit om dom varit placerad i bank.

Skatten på ränteinkomster motsvarar ränteavdragsrätten, ett avdrag man får göra för att man har utgifter för inkomstens förvärvande. Behöver man inte redovisa inkomst på fastigheten kan man inte heller göra ränteavdraget på fastighetslånet.

Låt inte debatten om fastighetsskatten avgöra om du skall rösta för en gemensamfinansierad trygghet åt alla eller privatägd trygghet åt dom som kan ge avkastning åt aktieägare i försäkringsbolagen.

Lennart Önblad

Metallsosse och LO-aktiv

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons