Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn vill pröva gränser

Annons
Barn vill pröva gränser

Barn vill samarbeta, är rubriken på Thorsten L:s insändare i kepsdebatten den 8 juni Det är också min uppfattning. Men barn vill också provocera och pröva gränser och där måste vuxenvärlden bidra med gränssättningen. Annars hamnar vi i en värld där de mest högljudda, de mest expressiva, för att använda Thorstens eget uttryck, blir de som bestämmer.

Skolan måste för att fungera vila på normsystem som ger arbetsro och trygghet för både elever och personal. De normsystemen byggs på de "framgångsrika" skolorna upp av elever, föräldrar och personal i samverkan. Att det sedan innebär att enskilda elever måste underkasta sig regler man vill opponera mot är i sig bara ett uttryck för demokratisk fostran. Man bör nog i debatten göra skillnad på begreppen demokrati och anarki.

Vuxenvärlden och arbetslivet ställer krav på oss människor. Dit hör en rimlig form av uppförandekoder. Det innebär inte att vi alla skall stöpas i samma form, men väl att vi bör göra också våra ungdomar medvetna om den verkligheten.

Skillnaden mellan vinnare och förlorare i samhället, ligger inte sällan i det bemötande vi som barn och ungdomar får. Och där har också skolan ett ansvar. Det ansvaret stavas inte kravlöshet.

Jarl Strömbäck

Riksdagskandidat (fp)

Bonässund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons