Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn går inte i repris!

Annons

Dagens barn är morgondagens vuxna. Hur barnens framtid kommer att gestalta sig beror på vad vi vuxna gör eller inte gör idag. Barns fysiska och psykiska hälsa liksom kriminalitet, drogmissbruk och våldets utveckling ger oss viktig information om i vilken grad barnperspektivet varit vägledande för föräldrar, politiker och vuxna i övrigt. Att ha ett barnperspektiv innebär att den vuxne ser barnet, ser tillvaron med barns ögon och tillgodoser barnets behov.
Forskning visar entydigt på att de första åren i barnens liv är mycket viktiga för deras utveckling ur olika aspekter. Jag anser därför att en viktig uppgift för föräldrar och andra vuxna är att ge varje barn god självkänsla.Varje barn skall därför ges möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar (mognad, intressen, fallenhet, begåvning).
Vuxna ska vara goda förebilder och auktoriteter genom att ta ansvar för och genom att vägleda barn och ungdom. Föräldrarollen skall stärkas t ex genom föräldrautbildning.
Barn skall få vara barn. Ge dem barndomen tillbaka. Lek och lär! Det utvecklingsfrämjande/ förebyggande arbetet skall ges hög prioritet. Alternativ till dagens ensidiga utbud i media och på fritiden skall skapas
Förra valet lovade jag att inrätta en barnombudsman i Timrå kommun. Nu är det gjort. Sedan september 2001 har Timrå Sveriges första kommunala barnombudsman. Hans viktigaste uppgift är att stärka föräldrar i föräldrarollen. Föräldrar är barnens första och viktigaste lärare. Han skall också hålla sig underrättad om barns situation i kommunen och väcka debatt i frågor som rör barn.SOLVEIG HELLQUIST
FOLKPARTIET LIBERALERNA
RIKSDAGSKANDIDAT

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons