Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att räkna rätt om läkemedel

Annons

I dag kan en patient tvingas betala upp till 1 800 kronor per år för läkemedel. Moderaterna i riksdagen har föreslagit en förbättring av högkostnadsskyddet till 1 200 0kronor per år. Det innebär att patienterna får sina mediciner gratis redan efter de första 1 200 kronorna i stället för som nu 1 800 kronor i egenavgift.
Moderaterna har samtidigt föreslagit åtgärder för att stoppa de skenande läkemedelskostnaderna. Flertalet av dessa åtgärder har föreslagits i statliga utredningar och av regeringens egna utredare men inte antagits.

Åtgärderna handlar om att inte behöva kasta bort så stora mängder läkemedel som nu sker varje år, om bättre information till förskrivare, ökad priskonkurrens och avskaffande av apoteksmonopolet. Med lägre kostnader för läkemedel totalt skulle egenavgiften för den enskilda patienten kunna sänkas.
Finansminister Bosse Ringholm (s) har givit sitt kansli i uppdrag att räkna på de moderata besparingsförslagen. Kansliet kom fram till att den totala läkemedelskostnaden för Sverige skulle bli avsevärt lägre.
Kansliet räknade ut att besparingen skulle bli så stor att det med det nuvarande systemet skulle krävas en höjning av högkostnadsskyddet från 1 800 kronor till 5 000 kronor för att uppnå samma effekt.
Varpå herr Ringholm går ut i riksdagsdebatt och påstår att moderaterna vill tvinga patienter att betala upp till 5 000 kronor ur egen ficka.

Inte behöver en finansminister vara ekonom, men han/hon bör rimligen kunna förstå det egna kansliets beräkningar.
Man kan fundera över vilka slutsatser Ringholm drar av sina egna räkneövningar.
Kanske kommer han nu att föreslå åtgärder för att höja läkemedelskostnaderna för vårt land för då skulle det ju med ringholmsk logik bli billigare för den enskilda medborgaren?


BERTIL LINDSTRÖM
MODERATERNAS GRUPPLEDARE I LANDSTINGET VÄSTERNORRLAND

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons