Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att elevantalet skulle öka kan inte ha kommit som en överraskning

/
  • ”Det är uppenbart att man från Örnsköldsviks kommun och Höglandsskolan inte prioriterar ordning och reda, gå till exempel ett varv runt skolan, gå igenom skollokalerna och försök förstå hur våra barn ska kunna finna arbetsro i den miljön”, skriver skribenten.

Annons

Öppet brev till ansvariga på Höglandsskolan. Kära skolledning på Höglandsskolan och beslutsfattare. Ser på nyheterna och reagerar över det upprop som förs i andra delar av landet med hänsyn till dolda kostnader inom skolan. Jag reagerar också med hänsyn till den senaste tidens artiklar på Allehanda.se avseende inne- och utemiljö på skolan.

Barnen har långa skoldagar, min tioåring går till exempel i skolan till 15.40 vissa dagar, man äter lunch tidigt, för att behålla koncentrationsnivåerna uppmanas vi föräldrar att skicka med frukt till skolan... varje dag. Givet de lunchtider eleverna erbjuds är det väl inte mer än rätt att skolan borde säkerställa att barnen får en liten energiboost på eftermiddagarna. Nu är kostnaden för frukt inte ett problem för mig och mina barn, men det finns säkerligen familjer som brottas med ekonomin där andra saker tvingas gå före barnens frukt i prioriteringarna.

Samtidigt ser man debatten mellan våra folkvalda riksdagspolitiker avseende ett eventuellt införande av ordningsbetyg i skolan, något som man hänvisar till ska skapa arbetsro i klassrummen. Oavsett om denna väg är bra eller dålig så börjar ordning och reda redan på ledningsnivå. Det är uppenbart att man från Örnsköldsviks kommun och Höglandsskolan inte prioriterar ordning och reda, gå till exempel ett varv runt skolan, gå igenom skollokalerna och försök förstå hur våra barn (vår framtid) ska kunna finna arbetsro i den miljön. Vissa delar av utemiljön är till och med farlig att vistas på.

Jag förstår att förändringar tar tid, att förändra inne- och utemiljö tar tid att få igenom. Det ska till en miljöplan, bygglov, det ska byggas, beredas, äskas pengar med mera. Men detta kan inte komma som en överraskning, eller? Man beslutade att stänga Arnässkolan för mer än tre år sedan, att elevantalet skulle öka på Höglandsskolan kan till och med min åttaåring räkna ut. Detta borde således varit känt nu i flera år!

Ovanpå allt detta kommer också det beslut som fattades på Höglandsskolan för cirka ett år sedan, att avveckla föräldrarådet. Ett forum för samverkan mellan hem och skola där planering och frågeställningar på lång och kort sikt kunde diskuteras mellan hem och skola. Denna samverkan är i dag obefintlig... Hur ser skolans plan ut för att säkerställa en god dialog med föräldrar avseende information och diskussion kopplat till elevernas (mina barns) arbetsmiljö?

Så till Er beslutsfattare och skolledare på Höglandsskolan, hur ser den långsiktiga planen ut för en kommun i världsklass, med världens bästa skola? Vilka åtgärder avser man vidtaga på kort sikt respektive på lång sikt för att säkerställa våra barns säkerhet, uthållighet och arbetsro?

I dessa valtider är det dessutom dags att ta ett större grepp på långsiktigheten, jag ber därför samtliga kommunalpolitiker att vidga vyerna bortom nästa mandatperiod! En gemensam plan gärna förankrad utanför blockgränserna för alla Ö-viksbors framtid vore kanske att föredra...

En förälder

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons