Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

ATP-pensionerna blir visst kvar

Annons

Svar till Pensionär, ÖA 11 juni. Jag vill tillrättalägga vad ÖA missade i min insändare den 3 juni. ÖA strök att båda pensionärerna hade samma sysselsättningstid av hemtjänsten varje dag. Detta ändrade ÖA till lika hemtjänstavgift. Du anonyme pensionär går ut med oriktiga och vilseledande uppgifter. Jag förvånas mycket över vad du vill påstå vara regeringens strävan - en pensionsreform med lika många slantar i börsen.

Nej, regeringens strävan är att bekämpa orättvisorna med olika taxor i landets kommuner. Med hemtjänst avses insatser i det egna boendet, dagsverksamhet, kommunal hälso- och sjukvård och även insatser inom det särskilda boendet.
En ensamstående pensionär utan ATP har i folkpension 3 032 kronor plus pensionstillskott 1 797 kronor = 4 829 kronor i månaden. Till detta kommer bostadstillägget, 91 procent av hyran upp till 4 500 kronor, beroende på om det finns kapital.
Du påstår att möjligheten att jämka kostnaderna för mat försvinner. Riksdagen har beslutat att maten får kosta 1 200 (för närvarande 2 214) kronor efter den 1 juli. Då betalas maten från förbehållsbeloppet som får ett minimibelopp på 4 087 kronor. Du har missförstått att ATP försvinner
efter årsskiftet - det är bara namnet som ändras.
De som är födda 1937 eller tidigare och som nu har ATP-pension får namnet ändrat till tilläggspension. Alltså folkpension + ATP-pension från och med 2003. Äldreförsörjningsstödet är inte endast avsett för invandrare utan även till svenskar som inte når upp till
skälig levnadsstandard.

Dit hör även utlandssvenskar som länge bott utomlands och av den anledningen inte är berättigade till svensk pension. Det är mycket mera i Pensionärs insändare som jag vill svara på men det blir så många siffror. Ring mig - du vet mitt telefonnummer.

LINDA ERIKSSON

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons