Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åter igen har vi åkt på pumpen, i dubbel bemärkelse

Annons

Vi har ett antal vintrar tillbaka blivit blåsta på ett antal miljoner av elbolagen, när man lägligt har passat på att renovera några kärnkraftverk precis när kylan har slagit till. Mer pengar till elbolagen när priset per kWh höjs. Mer pengar till statskassan när momsen bärgas.

Nu är man på gång igen. Eldirektörerna har med en förunderlig finess vinklat anledningen till att få anledning att stänga kärnreaktorn Oskarshamn 2, för att i förlängningen kunna rättfärdiga sina rundhänta bonusar som ju är ett direkt mått på deras skicklighet.

Strålsäkerhetsmyndigheten har vid en inspektion upptäckt att man har underlåtit att serva ett par dieselaggregat som styr kylvattenpumpar vid ett eventuellt haveri i reaktorn. Dessa underhållsåtgärder är strikt inplanerade och återkommande åtgärder som måste göras och är säkerhetsmässigt viktiga enligt gällande bestämmelser.

Vår miljöminister Lena Ek (C) har med imponerande snabbhet tillskyndat med kommentaren att man inte kan kompromissa med säkerhetskraven.

Den ständigt återkommande inspektionen kan inte ha varit någon hemlighet för kraftverksledningen. Nu har man lyckats med det finurliga konststycket att få det att se ut som om det är Strålsäkerhetsmyndigheten som är dom stygga pojkarna, när man omedelbart stänger reaktorn. Det kanske var lite magstarkt att åter igen göra som alla gånger tidigare när man helt frankt planerade in underhållsåtgärder när det var som kallast under året. Det skulle definitivt inte förvåna mig om man hittar fler reaktorer som måste stängas i vinter.

Håll till godo alla godtrogna och lättlurade svenska elkonsumenter!

Undertecknad är dessvärre en av dem.

Inte undra på att vi svenskar är betraktade som dumma på många ställen utomlands.

I Tyskland säger man: "Die dumme Schweden!"

SOL på Brännan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons