Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Assisterad befruktning ökar risken för inavel

/

Annons

Den första april fick Sverige en lag som tillåter ensamstående kvinnor att skaffa barn. Inseminationen kommer att utföras på fem regionsjukhus.

I Malmö har man kunnat märka en ökning av antalet spermadonatorer sedan lagen tillkom. En spermadonator kan ge upphov till sex graviditeter. När barnet är 18 år har de rätt att få veta vilken den biologiska pappan är.

I programmet ”Människor och tro” i P1 har man i ett telefonväkteri tagit upp assisterad befruktning och diskuterat det utifrån ett etiskt perspektiv.

Jag vill hänvisa till det programmet, där även undertecknad deltog för den som vill få lite mer ”kött på benen” (det gör man genom att gå in på Sveriges Radio Play).

Den frustration som det kan innebära för barnet att ha blivit till på det här sättet kan bara den som har gjort den erfarenheten uttala sig om.

Det andra scenariot som vi inte kan bortse ifrån är risken för inavel, om man för sent kommer på att den man väntar barn är en släkting, med de genetiska skador som det innebär för det väntade barnet.

■■ För fler insändare, klicka här.

Den spermabank som nu håller på att byggas upp i Sverige, där män mot betalning får lämna spermier som även kommer att användas för att ensamstående kvinnor ska få förverkliga sina drömmar att bli mamma, borde utredas ytterligare. En del viktiga aspekter har utelämnats.

I P1:s ”Tendens” 9 maj kunde man lyssna på en omskakande intervju med en mamma som blivit gravid genom en assisterad befruktning. Programmet hette ”Jakten på min donatorpappa” och ger en bild hur komplext det här problemet är.

Den uppmärksamhet som lagen om att ensamstående kvinnor ska erbjudas assisterad befruktning fått i media, tyder på att den inte har varit tillräckligt utredd.

Mona Lundin

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons