Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetslösa blir inte utbrända

Annons

E I en rapport från Arbetslivsinstitutet kunde vi nyligen läsa att det är dubbelt så vanligt med utbrändhet hos arbetslösa som bland dem som har jobb. I undersökningen används begreppet utbränd om personer som nått ett visst antal poäng i ett par testformulär.
Det som beskrivs i rapporten är alltså inte ett kliniskt medicinskt tillstånd.

Ett problem är att det inte finns någon vedertagen definition av utbrändhet.
Själv vill jag reservera begreppet för patienter som efter år av hård, ofta kontinuerlig belastning både på arbete och fritid, hamnat i ett tillstånd av känslomässig, mental och ofta fysisk utmattning. I utmattningsfasen är man oförmögen att ens svara på ett frågeformulär. Kraften saknas.
Vi vet sedan tidigare undersökningar att arbetslösa mår sämre psykiskt och fysiskt än dem som har jobb . Enbart arbetslöshet leder inte till utbrändhet i klinisk mening.

Den breda tolkning som Arbetslivsinstitutet lägger i begreppet utbrändhet riskerar att öka förvirringen och fördomarna om dem som drabbats av detta svårbehandlade tillstånd.
Dessa patienter har redan svårt att möta förståelse och få adekvat behandling.

Alla kan vi i princip drabbas av detta utmattningstillstånd om vi utsätts för tillräckligt hård belastning under lång tid i kombination med brist på regelbunden återhämtning och vila - särskilt sömn.OLA SCHENSTRÖM
LÄKARE OCH FÖRFATTARE

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons