Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Är det verkligen sant?

Annons

Jag läste i tidningen att inga ansökningar om vindkraftetableringar i Västernorrland ännu har fått avslag? Det måste väl ändå vara fel!

Har du som politiker eller ansvarig tjänsteman vetskap om hur till exempel bullret som innehåller lågfrekventa ljud och skuggor från vindkraftverk påverkar människor, djur och miljö samt turistnäring? Bryr du dig som politiker eller ansvarig tjänsteman om vad de människor som en gång valt dig, och avlönar dig, tycker? Bryr du dig om de närboendes argument och protestlistor som lämnas eller den ström av insändare som skrivs i lokalpressen? Är det viktigare för dig att uppfylla riksdagens inriktningsbeslut om utbyggnad av vindkraft utan vidare eftertanke om den egna bygden?

Vet du: jag tror att riksdagen litar på att du som folkvald politiker eller tjänsteman i ansvarig ställning kritiskt granskar varje ansökan till vindkraftsetablering och ställer dig frågor som "behövs de?", "är det här rätta platsen?", "är det rätt storlek och antal?", "har vi tillräckliga säkerhetsmarginaler när det gäller avstånd till bebyggelse?", "vilka andra intressenter blir lidande vid en etablering?" etc. Riksdagen litar nog också på att du ställer dig frågan: för vem bygger vi de här verken? Är det för oss i bygden? Är det för storbolagen som vill tjäna pengar? Är det för markägaren eller är det helt enkelt för att du själv ska betraktas som en handlingskraftig person?

Att hämningslöst bygga ut vindkraften när det inte ens finns ett nät för att distribuera elen söderöver där den behövs verkar inte särskilt genomtänkt! Turismen ökar i länet vilket ju är mycket positivt. Ska vi satsa vidare på det eller ska vi avskräcka dem med stora industrietableringar som förstör landskapsbild och naturupplevelse? Om alla ansökningar beviljas kommer vi att få en stor överetablering i länet – trots att Länsstyrelsens egen utredning visat att en stor del av länet inte är lämpligt för vindkraftsutbyggnad. Var går gränsen för överetablering för något som vi inte ens har behov av häruppe?

Orolig undrande Härnösandsbo

som ser fram emot seriösa och vetenskapligt förankrade svar

från politiker och ansvariga tjänstemän i kommun och länsstyrelse.

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons