Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Angående lagstifningen kring flyktinghanteringen

/

Annons

Angående "Den svenska samhällsmodellen har gått itu" 2 Augusti.

Jan Uno Norlén, godman i Kramfors, beskriver den 2 augusti hur den nya lagstiftningen om flyktinghantering (från 1/6 i år) drabbar två bröder från Etiopien/Eritrea. Den äldre brodern kom som ensamkommande flyktingbarn när han var 15 år, men är nu 19 år fyllda. Därmed hamnar han plötsligt utanför vårt samhälles ansvar, vårt kollektiva samvete. Migrationsverket tar sin hand ifrån honom, Kramfors kommun likaså. Tydligen har man inte hört talas om begreppet vistelsekommun, som socialtjänstlagen anger som skäl att ge hjälp till tak-över-huvudet och mat, med mera. I stället hänvisas till SKL:s jurister, vilket är märkvärdigt, eftersom SKL anser att landets kommuner, just med hänvisning till begreppet vistelsekommun, har ansvar för tiggarna, d.v.s. romerna i våra kommuner. För vilka utsatta människor gäller ansvaret, och för vilka inte? Hört talas om lagen mot diskriminering? Den äldre brodern talar det språk som är vanligast i Etiopien, vilket innebär att han klassas som etiopier. Hans fyra år yngre bror däremot talar som man gör i Eritrea; därmed är han alltså inte sin broders landsman.

Jan Uno frågar våra riksdagsmän hur de tänkte när de röstade igenom den nya lagen om flyktingmottagande: Vad ska grabben göra? Eva Sonidsson (S) är medietränad nog att inte svara på den frågan. I stället skriver hon hur oansvariga övriga länder i EU är, som inte tagit emot så många flyktingar som vi.

Självklart har våra politiker inte kunnat tänka igenom alla möjliga konsekvenser av vad en lagstiftning kan innebära på detaljnivå. Men som förtroendevald borde det vara självklart att lyssna på väljarna, medborgarna i landet, som beskriver hur en ny lag faktiskt drabbar människor.

Så, Eva Sonidsson, tänk nu efter. Ordna ett möte med Dina polare, i och utanför Ditt parti, och inse att ni har ett ansvar för vad ni beslutat, om än i god tro. Motionera om en ändring, så att ensamkommande flyktingbarn inte kastas ut i hjälplöshet och förtvivlan.

Göd inte det politikerförakt som blir följden om dina väljare tagit dig på allvar och trodde på dig när de röstade på dig och ditt parti.

Gertrud Anljung

Lund och Björna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons