Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alkoholproblem, något att skämmas för?

Annons

Cirka en miljon människor har så stora alkoholproblem att det påverkar deras arbetsförmåga negativt. En stor del av dessa har med all säkerhet sökt hjälp av sjukvården vid något tillfälle, men oftast för andra problem än alkoholen och med all säkerhet har väldigt få fått en förfrågan av sin läkare om personen i fråga har alkoholproblem.

Att det fortfarande är väldigt svårt att prata om alkohol tror jag de flesta känner till både från sig själv och andra, men att det fortfarande är så inom sjukvården är skrämmande. Många som har alkoholproblem söker hjälp för andra åkommor som problem i familjen, och många ber om lugnande medicin för dessa åkommor, vilket till sist gör att de hamnar i ett dubbelberoende med både alkohol och tabletter. Alkoholproblem är fortfarande 2012 något som man helst inte pratar om och är fortfarande behäftat med skam och skuld, bedrövligt. Alkoholism är en sjukdom!

Jag vill passa på att ta upp hyckleriet inom IOGT-NTO vad det gäller hur många promille man får dricka som medlem. Johan Frank alkoholforskare på KI och professor menar att även en lättöl kan trigga igång en nykter alkoholist, ska vi bli trovärdiga är det nolltolerans som gäller. Nyktra alkoholister är idag en stor del av rörelsen.

Janne Bagge

IOGT/Örnsköld

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons