Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sollefteå sjukhus framtid: "Skakig landstingsresa eller lokal styrning förbi gupp och avgrunder?"

/

Annons

Regionen ska nu genomföra en fördjupad utredning om alternativ drift av Sollefteå sjukhus. De två alternativ som ska utredas är föreningsdrivet, alltså idéburen drift, eller bolagsdriven drift. Inget annat än den vård som efter avskalningen nu drivs på Sollefteå sjukhus kommer att upphandlas.

Vad kan dessa alternativ innebära? Om jag tar den bolagsdrivna först, så vet vi att det finns två bolag som driver sjukhusvård i Sverige i dag – Aleris och Capio.

Dessa två bolag tillsammans med Praktikertjänst styr hälften av den privata hälso- och sjukvården. De omsatte förra året enligt tidningen Dagens Samhälle drygt 13 miljarder kronor, vilket innebär att den privata delen av hälso- och sjukvården omsätter ungefär 26 miljarder kronor. Totalt är den privata delen ungefär tio procent av hela kostnaden för hälso- och sjukvården i landet.

Vid en bolagsdrift av Sollefteå sjukhus är det med största sannolikhet något av dessa två börsnoterade bolag som tar över. Liksom i Bollnäs, där sjukhuset drivs på entreprenad, kommer man enbart att utföra den vård som är upphandlad av landstinget/regionen. Någon utveckling av vården i Ådalen kommer vi inte att få se.

■■ FÖR PLUSKUNDER: VOON:s värvningskupp – plockar läkare från landstinget: "Känns som en revansch"

I alternativet föreningsdriven (idéburen) drift finns hittills Vård och Omsorg i Norrland ekonomisk förening, VOON, som kandidat. Därifrån har uttryckts intresse om att överta driften av Sollefteå sjukhus – och i samband med detta även utveckla verksamheten till BB-verksamhet samt att även bedriva en utökad kirurgisk och ortopedisk verksamhet.

Patienter till denna utökning beräknar man som tidigare uttryckts, till stor del hämta från de ökande vårdköerna.

När regionen ska bestämma sig för vilket alternativ man kommer att välja spelar så klart respektive aktörs ekonomiska ställning in. Att börsbolagen har ekonomiska muskler vet vi redan. För en förening som är relativt nystartad kan det vara svårare att visa på dessa ekonomiska muskler.

Låt vara att man då precis har startat upp sin första vårdcentral, men här pratar vi om att man ska omsätta i storleksordningen 600 miljoner kronor per år.

För detta kommer det att krävas ett rörelsekapital, både eget kapital och lånat. Som jag ser det är chansen för att lyckas, att medborgarna i större utsträckning engagera sig liksom kommuner, kyrkor och företag i Ådalen och angränsande områden. Då kan det bli något bra.

■■ DEBATT: Så arbetar landstinget för att behålla och rekrytera personal

Vi ska vara på det klara över att regionen i första hand vill spara kostnader genom att sätta Sollefteå sjukhus på entreprenad.

Då måste en ny huvudman för sjukhuset antingen skära i befintliga kostnader – eller tillföra mer verksamhet för att få det hela att gå ihop och för att skapa investeringskapital för framtida om- och tillbyggnader, inköp av utrustning och utbildning av personalen.

Det är mycket att tänka på även för oss medborgare. Vägen har stakats ut av regionstyrelsen. Åker vi bara med på en skakig resa eller styr vi själva förbi gupp och avgrunder?

En observatör

■■ INSÄNDARE: "Går inte att styra vården med järnhand – viktigt att lyssna på rörel(S)en"

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons