Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SJ: Felaktig bild att nattågen läggs ned

/

Annons

REPLIK. Svar till Svenska Turistföreningen, ”Ska vi inte ha nattåg till norr?”, Ordet fritt 16 maj.

Uppropet ”Rädda nattågen” med Svenska Turistföreningen som avsändare är vällovligt. SJ vill inget annat än att köra tåg. Ett par av kampanjens påståenden är dock missvisande.

SJ tar inte bort nattågen, vi kör fulla tåg under alla dagar det finns resenärer. Vid storhelger och vintersportveckorna så kör vi extra många och extra långa tåg. Totalt kör vi ungefär 100 dagar per år; under jul- och nyårshelgerna, vinter- och sportlovsveckorna, vi kör sommarsäsongen samt helger under april och september. Regelbundna kundundersökningar visar också att nattågen får bra betyg, som successivt bara blir bättre.

Att nattågsresenärerna är för få under resten av året är däremot inte en åsikt utan dessvärre en sanning. SJ har årligen kört trafiken med underskott på mellan 40-60 miljoner kronor. SJ:s satsning har inte varit kortsiktig. Bara under den senaste femårsperioden har vi satsat en kvarts miljard kronor i nattågstrafiken.

Olyckligtvis etableras nu en felaktig bild av att nattågen läggs ner. Trots att SJ marknadsför, prissätter och säljer alla nattågslinjer på exakt samma vis så skiljer Jämtland ut sig. Under årets första månader ökar nattågslinjen på Malmö med ett par procent, linjen på Övre Norrland ökar ännu mer medan nattågen på Jämtland i stället tappar 8 procent. I stället för att hjälpa riskerar Svenska Turistföreningens kampanj att stjälpa.

SJ vill med regionens alla goda krafter satsa vidare i Jämtland. Låt oss hjälpas åt med det!

Thomas Silbersky

Marknads- och försäljningsdirektör, SJ

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons